ZAPRAŠENKA Z (NEKDANJIMI IN DANAŠNJIMI) STAVKAJOČIMI ELITAMI. ŠTRAVS REŠI VSE!

Ponedeljek, 15. januar 2024

Kdo si upa trditi, da smo bili v rajnki Jugoslaviji vsi enaki. V nekaterem smislu še, a elita je bila tudi tedaj elita. Ne le politična – tudi taka, bolj vsakdanja.

Torkova zaprašenka bo odkrila nekaj zanimivih zgodbic tistega časa.  

Tehničnim novincem na radiu, ki smo še v sedemdesetih ob nedeljah odvrteli 50 ali več glasbenih čestitk, je bilo jasno sporočeno, ali pa so naročniki že tako ali tako vedeli: bodite pozorni na zdravnike, učitelje, župnike in celo študente. Pa to niso bili edini elitni sloji.

Če je bilo poslano voščilo ali zahvala doktorju, ki je ubogo mamico pozdravil jetike, je logično, da si mu zavrtel skladbo Na lepi modri Donavi – seveda, saj je bil eden od Štravsov tudi zdravnik! Še sreča, da niso  poznali Ravela in njegovega Bolera, ki je dolg kar 15 minut,  ko šele v sredi skladbe ugotoviš, da ni crknil radio, ampak je neznosno tiha glasba... Kakšna katastrofa bi bila, če bi znanemu „dohrarju“ zavrtel Golico ali Rozamundo!

Da ne omenjamo priljubljenih župnikov, ki so jim ljudje tako radi pošiljali čestitke ob godovih. Že izraz župnik so voditeljice morale črtati. Ker so nabožno glasbo vrteli le na na Radiu Trst A, ni bilo pričakovati, da bi pri nas, v „komunajzarski“ državi,  slišali tisto znano: Veš, o Marija... ali kaj podobnega. Pa je spet igral Štravs. Če ne Na lepi modri Donavi, pa Wiener Blut ali kaj podobnega.

Tudi učitelje nismo smeli ponižati s skupino Pro arte, Bitli ali Marjano Deržaj: „Ker je Beethovnov koncert za violino predolg, pa dajte eno od Štravsa...“

In smo pri navadnih študentih, ki so tudi v tistih časih, eni prej, drugi kasneje, diplomirali – ne vsi iz medicine. Kaj neki bi mu ob poslani čestitki na radiu zavrteli? Spet se ne spodobijo Slaki, Štirje Kovači, pa čeprav je strojnik. Morda vsaj skladba iz filma Cvetje v jeseni, ki jo je napisal zdravnik! Nižji sloj tega ne  bi razumel! Naj bo Štravs! Saj je vendar napisal tisto o Princu študentu!

Že dolgo je nismo slušali.  Zaplet lažnivega študenta, ki se je predstavljal za princa, da bi osvojil srce mladenke, bo tudi torkova  ljubezenska zaprašenka na Primorskem valu: Napitnica v izvedbi Maria Lanze!


Ivan Seljak

https://www.youtube.com/watch?v=48xbhit8ZRA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C