TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV LETOS TUDI NA IDRIJSKEM

Sreda, 26. marec 2014

Od sredine maja do začetka junija bo, tako kot v drugih geoparkih, članih Evropske mreže geoparkov, hkrati tudi v Geoparku Idrija letos prvič potekal Teden evropskih geoparkov, ki je namenjen izboljšanju ozaveščenosti javnosti o ohranjanju in promociji geološke dediščine in dogodkom, ki bodo ljudem približali geoturistične in izobraževalne aktivnosti v geoparkih.


Dogodki vključujejo predvsem javne debate, aktivnosti za šole, vodene sprehode, razstave, delavnice ... V okviru tedna geoparkov bodo na območju Geoparka Idrija potekali številni dogodki, med njimi odprtje razstave »Barviti svet ob reki Idrijci«, s predavanjem v o kamnitem svetu ob tej reki; pohod po poti naravoslovcev ob rakah za otroke Vrtca Idrija in pohod na Lajšt s predstavitvijo interpretacijske točke na visečem mostu.

V sklop tedna geoparkov spada tudi otvoritev interpretacijske točke Idrijskega preloma pri stari osnovni šoli v Kanomlji s predavanjem o tej veliki geološki prelomnici. Ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne bo potekal pohod po črnovrškem kraku poljske ozkotirne železnice in ogled muzeja 1. svetovne vojne v ÄŒrnem Vrhu.

Ljubitelji rudarskih zgodb in anekdot se bodo lahko udeležili medgeneracijske razprave "Povej mi eno po rudarsko" med nekdanjimi rudarji, rudniškimi delavci in današnjimi delavci v jami, ki bodo predstavili zgodbe in anekdote iz idrijskega podzemlja.V sodelovanju z društvom Idrija 2020 pa Geopark Idrija pripravlja geocaching in lov na zaklade v mestu Idrija.

Teden geoparkov se bo zaključil s pohodom do dinozavrovih stopinj za otroke iz godoviškega vrtca.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C