OBČINA KOBARID: NOV ODLOK O PLOVBNEM REŽIMU NA SOČI - DOLGOROČNI DA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ

Torek, 05. marec 2024

Zaradi ponavljajočih se zavajajočih informacij, objavljenih v različnih medijih, Občina Kobarid posreduje naslednjo izjavo v zvezi s plovbnim režimom na reki Soči na območju Občine Kobarid.

Novi Odlok o določitvi plovbnega režima na reki Soči, ki ga je septembra 2023 sprejel Občinski svet Občine Kobarid, začel pa je veljati s 1. januarjem 2024, je korak k celovitemu urejanju zadev na območju reke Soče in njene doline. Sprejetje tega odloka izhaja iz želje po izboljšanju razmer v dolini, pri čemer je upoštevano tudi mnenje prebivalstva, ki si želi urejenosti in ohranjanja naravnega ter kulturnega bogastva doline Soče, obenem pa tudi zagotavljanja trajnostnega splošnega in turističnega razvoja, a ne za ceno uničenja domačega okolja.

Novi odlok ureja plovbo in uporabo vstopno-izstopnih mest zgolj na območju občine Kobarid. Predstavniki sosednjih dveh občin, občine Bovec in občine Tolmin, so bili z našim predlogom seznanjeni. Občina Tolmin je nekaj mesecev po potrditvi omenjenega odloka v občini Kobarid z manjšimi dopolnitvami sprejela novi odlok, ki ureja plovbni režim na reki Soči na območju občine Tolmin.

Občina Kobarid, lokalna skupnost in vsi ostali deležniki, ki živijo v občini in so kakorkoli povezani z določitvami režima na reki Soči, so že več let enotnega mnenja, da je treba celoviteje urediti način izvajanja režima na omenjeni reki. Novi odlok je usmerjen k celostni ureditvi režima in je usmerjen k zagotavljanju višje kakovosti doživetja na in ob reki vsem: obiskovalcem, ribičem, lokalnim prebivalcem in drugim. Pomembno je, da pri razvoju upoštevamo tako kakovost življenja lokalnega prebivalstva kot tudi varstvo narave in zmogljivosti infrastrukture.

Cilj ukrepov, ki jih predvideva novi odlok, je dvig turističnih storitev na višjo raven. Novi odlok je usmerjen k dvigu varnosti plovbe na reki Soči. Omogočeno bo ustreznejše varovanje ekosistema, izboljšali se bosta infrastruktura in kakovost vzdrževanja na vstopno-izstopnih mestih. Dejstvo je namreč, da so vstopno-izstopna mesta že nekaj let v vrhuncu sezone preobremenjena, zato je kakovost storitev padla. Urejenost na nekaterih vstopno-izstopnih mestih je ostala že leta nespremenjena. Pridobljena dodatna finančna sredstva, ki jih omogoča novi odlok, se bodo uporabila za celovito posodobitev in upravljanje vstopno-izstopnih mest.

Z odlokom si želimo slediti primerom dobrih praks v Sloveniji, ki se navezujejo na nosilno kapaciteto naravne vrednote. Zato je ena ključnih točk odloka povečana transparentnost, s katero želimo v prihodnosti priti do točke, ko bo omogočen natančen pregled nad številom ljudi in plovil na reki v vsakem trenutku, kar je pomembno z vidika določitve maksimalne obremenitve reke. To je ključno za učinkovito upravljanje in varovanje naravnega okolja ter zagotavljanje varnosti. Namen odloka je namreč tudi varovanje narave, saj je Dolina Soče del Triglavskega narodnega parka in jo je treba skrbno varovati. Pomembno je upoštevati tudi naravne procese in potrebe rastlin in živali, vključno z ribami (ogroženo Soško postrvjo), ter zagotoviti trajnostno upravljanje reke.

Novi odlok po vsebini sledi odloku, ki je bil v veljavi do leta 2024 v vseh treh posoških občinah. Spremembe odloka so šle v smeri, da je dovolilnica sedaj vezana na posamezno fizično osebo, uporabnika vstopno-izstopnega mesta in ne več na ponudnika storitve, določena je nova višina glob za kršitve in spremenjen je časovni režim. Plovba na plovbnem območju je, tako kot v prejšnjem odloku, dovoljena od 15. marca do 31. oktobra. Skrajšuje se le čas plovbe, ki je omejen z vstopom na reko od 10. ure dalje in izstopom iz reke do 18. ure.

Zapisi v medijih kažejo, da se sprememb, ki jih prinaša novi odlok, nekateri posamezniki bojijo. Domnevamo, da predvsem zaradi večje preglednosti nad plovbo po reki Soči in vstopno izstopnih mest, ki jo bo prinesel novi odlok. Poudarjamo, da so spremembe v odloku namenjene izboljšanju stanja na dolgi rok in dvigu varnosti. Navedeno bo prispevalo k dvigu kakovosti turizma v dolini in ohranjanju njenih naravnih lepot za prihodnje generacije. Ob tem je tudi pomembno poudariti, da vsaka občina ima in mora ohranjati svojo suverenost pri urejanju zadev, za katere je pristojna na svojem območju, čemur bo vodstvo občine Kobarid tudi v prihodnje sledilo.


Občina Kobarid

Fotografija: STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C