TOLMINSKI SVETNIKI POTRDILI PREDLOG NOVEGA ODLOKA O PLOVBNEM REžIMU

Sreda, 09. marec 2016

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Tolminu so tudi tolminski svetniki v prvem branju potrdili novi predlog odloka o plovbnem režimu po reki Soči in Koritnici. Dodali pa so sklep, da naj ta odlok zagotovi finančno vzdržnost vzdrževanja plovbnega režima.


S tem je bil podprt prenovljen odlok, ki nadomešča trenutno veljavnega, ki velja v vseh treh občinah, a ni v skladu s slovenskim pravnim redom. S sprejetjem v prvem branju je novi odlok, katerega novosti so predvsem uvedba letne dovolilnice in zaostritev pogojev za vodnike raftov, ki morajo biti ustrezno usposobljeni, nekoliko bliže sprejetju v enakem besedilu v vseh treh posoških občinah. Kljub temu pa še vedno ostajajo razlike pri cenah. Bovški svetniki so namreč na zadnji seji sprejeli odlok z amandmajem, ki znižuje cene pavšalnega najema, letne in dnevne dovolilnice, v občinah Kobarid in Tolmin, pa so sprejeli prvotno predlagani cenik. Tolminski svetniki so na včerajšnji seji dodali še sklep, ki nalaga, da mora novi odlok zagotoviti finančno vzdržnost vzdrževanja plovbnega režima. Kako to odločitev komentira direktor Medobčinske uprave posoških občin Simon Leban?


Izjava: Simon Leban


Cene bo pred obravnavo v drugem branju potrebno poenotiti. Vendar je že včerajšnja razprava nakazala, da je pravičen in finančno vzdržen cenik, ki bo sprejemljiv tako za domača in tuja podjetja, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, skrbniku plovbnega območja pa bo zagotavljal finančno vzdržno poslovanje, težko sprejeti, predvsem zaradi naravnih pogojev, ki pa usodno krojijo predvsem prihodke na strani uporabnikov Soče. Simon Leban.


Izjava: Simon Leban 2


Svetnik so nakazali možno rešitev, da bi morda cene oblikovali na podlagi fiksnega dela in variabilnega dela, ki bi bil odvisen od uspešnosti sezone. Tudi ta predlog bodo morda obravnavali župani vseh treh posoških občin, ki se bodo danes sestali z namenom, da skušajo razlike, ki jih še ločijo od sprejema odloka, poenotiti. Se pa pri tem zelo mudi, saj bo nova plovbna sezona pričela že prihodnji teden in potrebno bo veliko konsenza ter dobre volje, da bo lahko plovbni režim letos urejal nov odlok.Matej Kavčič

 

Izjava: Simon Leban 1
Izjava: Simon Leban 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C