KAKO TEŽKO JE STORITI KORAK NAZAJ!

Ponedeljek, 20. avgust 2018

Danes smo na Primorskem valu že večkrat spregovorili o posebnem zapletu, ki je nastal ob obisku kubanskih umetnikov v Bovcu.

Odgovor, oziroma stališče, ki je bilo podani na novinarski konferenci policije, je bil pričakovan. Nekoliko nepričakovano pa nismo dobili vsaj poskusa  tehtnega razmisleka o tem, da se zna tokrat vsa javnost obrniti proti  ukrepom mož postave, ki so brez dvoma zakoniti. Ta javnost po nekaterih spletnih podatkih že zbira denar za plačilo globe, ki mimogrede povedano predstavlja skoraj letni plači na Kubi.

Resnica in pravica sta vselej eni, a sta pogosto večplastni. V primeru, ko predstavnik lokalne skupnosti, ki ga podpira široka množica občanov, brez  oklevanja javno pove, da ga je bilo prvič v življenju sram, da je Slovenec, bi bilo vendarle dobro po tek plasteh resnice še enkrat pobrskati. Vsaj morala to zahteva.

V nadaljevanju tokrat objavljamo celoten dopis, ki ga je predsednik Igor Jurišič naslovi na Okrajnemu Sodišču v Novi Gorici, komandirju PPIU Nova Gorica ter medijem.

-----------------------------------------------------------------------

Združenje Slovensko Kubanskega Prijateljstva Prvomajska ulica 9

SI – 2000 MARIBOR


Okrajno Sodišče v Novi Gorici    Maribor, 20.8.2018
Kazensko prekrškovni oddelek Prvomajska 50
5000 NOVA GORICA

ZADEVA: Prošnja za izrek opomina (namesto globe) 26 Kubancem še pred odhodom njihovega letala


Spoštovani,

Policijska postaja za izravnalne ukrepe je med opravljanjem svojih rednih nalog v Petek, 17.8. obravnavala skupino 26 državljank in državljanov Kube, ki po nesreči niso imeli pri sebi potnih listov, v katerih imajo sicer veljavne vizume in s katerimi bi se sicer lahko brez težav gibali na območju Republike Slovenije.

Po posredovanju potnih listov, ki so jih dostavili dobri dve uri po začetku postopka, so policisti izrekli globo in do plačila zadržali potne liste, saj policisti nimajo zakonske pristojnosti izreka opomina.

Glede na to, da gre za kulturno-umetniško skupino, ki je na podlagi vzornega sodelovanja dveh občin na obeh straneh meje pristala na brezplačen nastop v sosednji Sloveniji, je več, kot očitno, da je šlo za prekršek iz nevednosti oziroma iz površnosti in nikakor namerno, še manj pa so imeli namen kakorkoli škoditi Republiki Sloveniji ali njihovim državljanom. Ravno obratno, s kubanskimi ritmi so želeli vnesti nekaj dodatne vedrine v (včasih preresno in prestrogo) deželo na sončni strani Alp.

Kot izvrsten poznavalec Kube in razmer na tem karibskem otoku lahko potrdim (in to lahko v postopku in v korist 26 Kubancem uporabite kot mojo izjavo), da bi moral povprečen Kubanec za izrečeno globo delati več kot leto dni. Kuba je namreč od leta 1962 pod krivično gospodarsko blokado ZDA, ki je od začetka trajanja blokade, pa do danes, povzročila preko 100 milijard Evrov škode in to se zrcali tudi v nizkih plačah na Kubi, ki kljub vsemu kljubuje na svoji (od ZDA) neodvisni poti. Krivičnost blokade ZDA potrjuje dejstvo, da se je na stran Kube (in proti ZDA) na glasovanju na Generalni skupščini OZN 1. novembra 2017 postavilo kar 191 držav (med njimi tudi Slovenija), na stran ZDA pa poleg samih ZDA le še ena država. Ravno v ta namen (prvič v Sloveniji) organiziramo vseevropsko srečanje organizacij za solidarnost s Kubo, ki bo potekalo na Bohinju konec novembra 2018

Na podlagi zgoraj zapisanega vljudno prosimo Spoštovano Okrajno Sodišče v Novi Gorici, konkretno Kazensko prekrškovni oddelek, da se pri izreku kazni odloči za opomin brez globe, ki je kubanski umetniki zagotovo ne bi mogli plačati. Brez plačila globe ne bi prišli do potnih listov, brez teh pa ne bi mogli zapustiti Evropske Unije oziroma Schengenskega območja, propadla bi tudi povratna letalska vozovnica in tudi namestitve po zaključku festivala ne bi več imeli.

V primeru izreka globe ali odločitve po odhodu letala (za katerega imajo vozovnice) bi kubanski državljani dejansko postali težava in breme ali Slovenije ali Italije, saj bi ostali brez namestitve, brez potnih listov in brez sredstev za preživljanje.

Nekoč je v Sloveniji veljal slogan: "Slovenija - turizem smo ljudje". Naj ga začutijo tudi kubanski umetniki. Hvala za razumno in človeško rešitev nastale situacije,
S prijaznimi pozdravi iz Maribora,Igor JURIŠIČ, predsednik Združenja Slovensko Kubanskega Prijateljstva

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

sreda
12.08.2020
20°C / 33°C
četrtek
13.08.2020
19°C / 32°C
petek
14.08.2020
19°C / 31°C