BO CERKLJANSKA PONOVNO DOBILA PARMENA, MOŠANCAR, SEVKA, KRIVOPECELJ IN KOSMAČA?

Torek, 15. november 2016

Občina Cerkno pripravlja več projektov, ki so povezani z urejenostjo okolja. Prvi je povezan s samim naseljem, ki se že dolga leta, kot številni drugi hriboviti kraji, zelo zarašča. Glavni problem tiči v opuščanju košnje, saje ta na strmih območjih možna le ročna. Za pašo pa se večina lastnikov ni odločila, saj bi bila zaradi zelo razkosanih parcel povsem nerentabilna.

Že v okviri letošnjega proračuna je občina Cerkno namenila nekaj sredstev za sistemsko ureditev ohranjanja nezaraščenih površin. Tako lahko pričakujemo, da se bo že ob prvih pašnih pogojih nekaj kmetov odločilo, da bo trope drobnice razporedilo po travnatih površinah, ki jih jim bodo odstopili lastniki. Občinska uprava trenutno ureja ustrezne dogovore in pogodbe za najem pašnih površin, v okviru razpoložljivih sredstev pa bo pašo stimulirala tudi z nakupom ograj in drugih pripomočkov. Ob tem tudi pričakujejo, da se bodo na tak način pričela urejati tudi druga naselja v občini, če seveda doslej tega načina kmetovanja niso uvedli že sami lastniki.

Drugi zanimiv projekt v kmetijstvu, ki ga želi občina vzpodbuditi, pa je obnova sadnega drevja in zasaditev starih sadnih sort. Kot je znano, je prav Cerkljanska v preteklih letih slovela po kakovostnem sadju, s prepoznavnim okusom. Za to pa bo potrebno storiti korak nazaj in temeljito obnoviti drevje, ki je še rodno, hkrati pa vzpodbuditi sajenje kosmača, sevk, mošancarja, bobovca in številnih skoraj pozabljenih jablan. Za dopolnitev verige bi morala slediti še predelava tega sadja, bodisi s sušenjem, žganjekuho ali prešanjem v skoraj že pozabljena jabolčna vina in nealkoholne sokove.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
12°C / 21°C
ponedeljek
01.06.2020
9°C / 28°C