KUGE, LAKOTE IN CMAKA, REŠI NAS, O GOSPOD!

Četrtek, 29. marec 2018

Mislite, da je trditev v naslovu res refleksija mojega nespoštovanja mladih, ali pa se je potrebno le malo nasmehniti, potem pa stvari pogledati z druge strani?

Ej, fantje (punce se še niso oglasile), nisem prepričan, da ste našli pravega grešnega kozla v zmešnjavi povezani s politiko do mladih in njihovih prostorov, čeprav bi vam lahko čestital za mojstrstvo ustvarjanja strahov iz enega samega  naslova članka, ki je opisoval zgolj dogodek protesta krajanov s podpisano peticijo.


Ste pozabili, da je »avtor članka« stal za vami vseh 21 let, vam redno omogočal zelo izpostavljeno medijsko podporo? Še več - kljub pogostim očitkom ostali mladinskih centrov in društev sem izrazil precejšen pozitiven patriotizem in vsa leta podpiral objavo posebne mesečne oddaje. To ste sicer sami ukinili, kljub temu, da jo na svoji spletni strani še vedno navajate kot del vaše dejavnosti.
Še bolj me presenečajo domneve podpisanega Matjaža Peternelja, da avtor kot »nesprejemljive tretira« tudi celoletni festival Keltika ter festivale Jazz Cerkno, Pihn fest, Bendologija Cerkljanske, Poletje v Cerknem in druge glasbene dogodke v središču mesta.

To pa je res hudič, saj sem bil prepričan, da me uvrščajo med soustanovitelje, predvsem pa vnete podpornike vseh javnih prireditev v Cerknem in okoliških krajih.  Sem njihov simpatizer, redni obiskovalec in tudi promotor. Le zakaj bi se me sicer držala krilatica, da mnogo dlje zdržim pod vodo, kot doma?
Mar sem kriv tudi letošnjega finančnega poloma s strani Urada za mladino RS???

Murphyjevi zakoni v javni dejavnosti zelo držijo. Minimalni razlogi lahko povzročijo čisto polomijo. Da se je morda med nekaterimi Cerkljani razširilo slabo ime odlično zasnovanega projekta CMAK, so krive lahko le malenkosti. Ampak - te vzroke je potrebno poiskati, ne pa kar čez palec pripisati krivdo drugim. Poiščite jih in obrnite stvari sebi v prid. Za primer: radio je bil v delu javne politike ožigosan in celo ovaden kot tehnično zlo, ki seva v okolici šole, vrtca, zdravstvenega doma... Prav posrečen slogan se je rodil iz ideje, kako bi vso stvar obrnili sebi v prid.

Zlasti pa je pri celotni zapleteni zgodbi, ki ni od včeraj in je le deloma povezana s prostorsko stisko kluba, moteče to, da se le ta postavlja v vlogo razsodnika in edinega nosilca idej, ki bodo Cerkno rešile bodočnosti. Preveč poenostavljeno - sliši se podobno kot šala o policaju in akvariju.

Bom stvar raje nekoliko postavil na glavo. Gre za povprečen kraj, ki ima v širšem centru okrog 2.000 prebivalcev. Kar pomemben delež je mladih, še zlasti otrok. Ne moremo govoriti o njihovi podpovprečni aktivnosti, saj so nekateri podatki vendarle zgovorni.
Osnovna šola Cerkno dokaj zgledno skrbi za številne obšolske dejavnosti. Ima odlične pevske zbore, snovalce kulturnih prireditev, glasila, športne aktivnosti... Mogoče pogrešamo večji poudarek tehnični kulturi, ki je bila za to okolje nekoč izjemno značilna. Vzporedno se preko glasbene šole vzgajajo mladi glasbeniki, nekaj športnih klubov redno skrbi za podmladek, od plavalcev, košarkarjev, nogometašev, žal med njimi ni smučarjev. Pomembni premiki so narejeni tudi na področju povezovanja šole z društvi. Če bi se Matjaž udeležil letnega srečanja Planinskega društva Cerkno, bi slišal zanimive zgodbe, ki so jih pričeli ustvarjati mladi ljubitelji narave in pohodništva.
Danes sem prejel podatek s strani PGD Cerkno: od 6. do 18. leta starosti je v društvu 31 članov, od 18. do 27. leta pa 16 aktivnih operativnih članov. Ni slabo. Podobna situacija je v Pihalnem orkestru in v zadnjem času celo Laufariji. Po vsej verjetnosti le Društvo upokojencev Cerkno nima tako mladih članov, pa morda lovska družina. Še čebelarji vzgajajo nove člane v čebelnjaku poleg šole. Na podstrešju CŠOD – ja se vzgajajo mladi radioamaterji. Da ne razširjamo vsebine na tabornike, skavte...

Se pa povsem strinjam s tistimi kritikami, ki govorijo povsem pasivni politiki kraja do tistih dejavnosti, ki naj bi kraj povzdignile v mesto bodočnosti, prijazno do turistov in prijazno do prebivalcev, ki želijo svoj kruh ustvarjati na osnovi napredne tehnologije. Tista zgodba o kuhanih žabah, ki sem jo pred meseci razvil, ima zelo globoke korenine. Tudi midva sva del nje, kajne Matjaž? Danes je v Cerknem visoko izobražen kader težko dobiti, redki mladi bodo v kraju ostali, če zanje ne bo dobrega dela. To stanje občutimo na lastni koži zaposlovalci, ko znova in znova iščemo mlade sodelavce.

Vrnimo se k osrednjemu vprašanju - delovanju Mladinskega alternativnega kluba Cerkno in iskanju prostorov za njegovo dejavnost.  Gre za eno aktivnejših društev, ki je integrirano v širše okolje. Morda ga posamezniki ne sprejemajo zgolj zaradi specifične simbolike? Morda so premalo aktivni v smislu oblikovanja celostne politike do mladih v kraju. Redko, zelo redko, smo v zadnjih 20 letih na občinskem svetu slišali o imenu CMAK. Še več. V zadnjih štirih letih, ko je jasno, da bo klub moral iskati nove prostore, ima občinski svet vsaj tretjino mladih, dva člana izvirata celo iz  liste mladih. A ni bilo neposrednih pobud, niti ne lobiranja v ozadju, ki bi pravočasno pripeljala do dobrih rešitev.

Moje opozorilo v »spornem« članku se je nanašalo zgolj na trenutno stanje, ko bi radi čez noč uredili stvari, ki se praviloma urejajo skozi daljše obdobje. Vsekakor podpiram tiste, ki bi dejavnost segmenta mladih zaokrožili v okvir moderne, nevtralne krovne organizacije, ki bi skrbela za ta vprašanja in zasnovala dolgoročno strategijo.
In prav zato smo v teh dneh z veseljem predstavili primer dobre prakse iz Idrije, kjer uspešno deluje Mladinski center. Teh primerov je v našem okolju kar nekaj.

Skratka: Nisem proti mladim, saj vendar vse življenje delam z njimi. Prepričan pa sem, da bodo v kraju ostajali tako zaradi širokega spektra kulturnih dejavnosti, kot tudi zaradi dobrega, naprednega poslovnega okolja, ki bo zahtevalo visoko znanje in hkrati boljše plače.

Nimam pa nič proti tistim, ki trdijo, da je vsako delo enako cenjeno, pa naj bo raziskovalno delo v naprednih tehnologijah, ali zgolj premikanje vozičkov v kakšnem blagovnem centru.


Ivan Seljak
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

petek
24.05.2019
11°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 25°C
nedelja
26.05.2019
13°C / 25°C