SANACIJA TOJNICE VČERAJ STEKLA

Četrtek, 10. avgust 2017

Sanacijska dela na potoku Tojnica, ki ga je požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis močno onesnažil, so včeraj le stekla. Po besedah direktorja Kemisa  Emila Nanuta delavci strugajo mulj, ki ga nato posesajo v cisterno. Ko bodo dobili ustrezna dovoljenja, bomo mulj odpeljali na sežig v Avstrijo.

Kar se tiče neviht, napovedanih za prihodnje dni, pravi, da je od njihove intenzivnosti odvisno, ali bodo ovirale dela. Vse od objave načrta prve faze sanacije Tojnice je bilo slišati številne kritike, mnenja o tem, kaj in kako bi bilo treba narediti, so si tudi med strokovnjaki zelo različna. "Načrt sanacije smo zastavili na osnovi analiz vode v Tojnici v preteklem obdobju. Očistili bomo najbolj obremenjeni del potoka. Računamo, da bomo z grobim čiščenjem mulja omogočili, da samočistilna sposobnost narave naredi 'končno fino čiščenje'," je pojasnil Nanut.

Sanacijski program za prvo fazo so morali pripraviti zelo na hitro, za drugo in tretjo fazo pa še niso pripravili zelo podrobnih planov. Ti naj bi bili po besedah vodstva narejeni na osnovi temeljitih analiz. Glede težav pri iskanju strokovnjakov, ki bi hoteli pomagati pripraviti sanacijski načrt,  Nanut opozarja,  da se taka sanacija v Sloveniji izvaja prvič in tudi zato marsikdo ni bil pripravljen iti v žerjavico po kostanj.

V Kemisu nameravajo svoj objekt, ki ga je požar 15. maja letos precej poškodoval, obnoviti v sedanjih gabaritih. Nanut računa, da bo objekt obnovljen že letos. Kot je dejal, imajo finančno odobritev lastnice, torej velenjskega Gorenja, za prvo fazo obnove, ki vključuje del objekta, kjer so obdelovali tekoče odpadke. Za preostali del sanacije pa odobritev še čakajo.

Na novinarska vprašanja o škodi  Nanut tudi včeraj ni želel odgovoriti. Kot je dejal, se še vedno dogovarjajo z zavarovalnico. Je pa izpostavil, da je bila investicija v izgradnjo kompleksa na Vrhniki težka osem milijonov evrov. Kar se tiče trenutnega poslovanja je povedal, da trenutno delujejo s približno 30-odstotno močjo glede na čas pred požarom. Izvajajo lahko namreč le posredniško dejavnost prevzema in odvoza odpadkov, ne pa tudi predelave, za kar morajo najprej obnoviti objekt, verjetno pa tudi prepričati številne domačine v smiselnost nadaljevanja dejavnosti na tem območju.

Foto: STA


Ivan Seljak
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.07.2018
17°C / 30°C
sreda
18.07.2018
17°C / 31°C
četrtek
19.07.2018
16°C / 33°C