TUDI LETOS NAJVEČ TOČK ŽLIKROFOM KOS

Nedelja, 28. avgust 2016

Včeraj so v Idriji pod okriljem ICRE pripravili že 5. Praznik idrijskih žlikrofov. Te si je bilo včeraj na Ahacijevem trgu mogoče privoščiti za kosilo, malico ali zgolj v degustacijski porciji -z ocvirki, pečenko, s sirovo, z drobnjakovo ali gobovo omako, okusni so bili teranovi in špinačni žlikrofi, kar nekaj inovativnih namigov za serviranje je ponudil tudi kuharski mojster Tomaž Å kvarč Lisjak, zmagovalec šova Gostilna išče šefa, ki je za to priložnost žlikrofe pospremil z dušenim jelenom in divjačinskim golažem, bučno omako, limonino kremo in postrvjo, dušenimi jurčki in gamberi …
Idrijski žlikrofi nedvomno kljub ohranjanju svoje prvobitnosti uživajo tako med gurmani kot kuharskimi mojstri prav posebno mesto. Prave idrijske žlikrofe na mizah po domovih z veliko ljubezni in tradicije, ki se prenaša iz roda v rod, še pripravljajo idrijske gospodinje in gospodinjci, za kakovost pa skrbijo certificirani proizvajalci idrijskih žlikrofov. Kar sedem jih je včeraj prineslo idrijske žlikrofe na ocenjevanje, nad katerim bdi stroga ocenjevalna komisija, ki presodi, ali so idrijski žlikrofi proizvajalcev primerni, da dosežejo 25 točk, kar je meja za ohranitev certifikata in s čimer ohranjajo stalno kakovost.

V strokovni komisiji so bili Jože Zalar z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled ter Mojca Korošec in mag. Marlena Skvarča z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je že vrsto let predsednica komisije. Po končanem ocenjevanju je včeraj povedala:


2016-08-28-Marlena Skvarca zlikrofi 3:11



O idrijskih žlikrofih, ki so jim v Idriji včeraj že petič zapored pripravili praznik, teče beseda v današnji oddaji na Primorskem valu. Idrijski žlikrofi se dobro podajo z različnimi omakami; idrijski žlikrofi z bakalco pa so tudi ena od sedmih reprezentativnih jedi Idrijsko-cerkljanskega. Tako so včeraj idrijske žlikrofe obiskovalci lahko okusili tudi z bakalco, a ta je bila divjačinska, saj že peto leto zapored poteka na prazniku tudi tekmovanje lovcev v pripravi divjačinske bakalce. Predsednik strokovne komisije za ocenjevanje je vsa leta priznani kuharski mojster in predavatelj na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani Boštjan Novak:


2016-08-28-Bostjan Novak bakalca 5:06

Omeniti velja še, da se je včeraj tradicionalno na tekmovanju
Išče se … najboljši žlikrof idrijskih gospodinj in gospodinjcev pomerilo tudi 5 ekip s po 2 tekmovalcema iz Idrije in okolice. Naključni obiskovalci so ocenili, da sta najboljše žlikrofe pripravila Tomaž Vencelj in Danijela Brložnik, člana Godbenega društva rudarjev Idrija, ki sta že prej zapisala, da znajo godbeniki pripraviti Grozno Dobre idRijske žlIkrofe; in to ob koncu glasovanja tudi potrdila, ko sta zmago odnesla drugouvrščeni ekipi Nonini žlikrofi in tretjeuvrščenim Kriščevkam.

Foto: Tea Florjančič

Damjana Peternelj

 

Marlena Skvarča
Boštjan Novak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
26.04.2024
4°C / 16°C
sobota
27.04.2024
8°C / 18°C
nedelja
28.04.2024
8°C / 22°C