ZNAK KAKOVOSTI TNP BO PREJELO 13 NOVIH NOSILCEV (DOPOLNJENO)

Četrtek, 04. avgust 2022

V javnem zavodu Triglavski narodni park so včeraj znak kakovosti TNP podelili 13-im novim nosilcem, ki so se tako pridružili osmim šolam in 18-im ostalim nosilcem tega certifikata. Prvič sta med nosilci tudi dve živi planini, med drugim tudi planina Duplje pri Krnskem jezeru. Iz Posočja sicer prihajajo še trije novi nosilci tega znaka in sicer sirarstvo Lepóčer iz Soče, počitniška domačija Škvor iz Robidišča in Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja.

Kakor je povedal vodja oddelka za trajnostni razvoj Davorin Koren, certifikat podeljujejo predvsem tistim institucijam oziroma pridelovalcem, ki tudi sicer utelešajo vrednote Triglavskega narodnega parka:

IZJAVA: Davorin Koren 1

Znak kakovosti so na začetku lahko pridobivale predvsem turistične kmetije iz območja TNP, tudi letos jih je med novimi nosilci kar precej, nato pa so shemo razširili tudi na ponudnike nastanitev iz Biosfernega območja Julijske Alpe, še razlaga Koren.

IZJAVA: Davorin Koren 2
Letošnja novost je vključitev dveh živih planin, ki so izrednega pomena za gospodarstvo in ohranjanje kulturne krajine na območju Triglavskega narodnega parka, pojasnjuje Koren.

IZJAVA: Davorin Koren 3

Od štirih novih nosilcev znaka kakovosti Julijske Alpe sta dva povezana z visokogorskim pašništvom na območju Triglavskega narodnega parka, razlaga Davorin Koren.


IZJAVA: Davorin Koren 4
Če je pri pridelovalcih eden od pogojev za pridobitev znaka kakovosti prisotnost na območju TNP, pa je pri turističnih ponudnikih dovolj, če delujejo v eni od občin, vključenih v Biosferno območje Julijske Alpe. Takšen je primer počitniške domačije Škvor iz Robidišča, prav tako novih prejemnikov znaka kakovosti.

IZJAVA: Davorin Koren 5
Še četrti prejemnik certifikata kakovosti TNP iz Posočja je sirarstvo Lepóčer iz Trente, katerih aktivnost je zelo blizu več vrednotam, ki jih skušajo s tem certifikatom spodbujati.

IZJAVA: Davorin Koren 6
Kakor za konec še pove Davorin Koren iz zavoda Triglavski narodni park pridobitev znaka kakovosti pomeni, da nosilci zagotavljajo nek nivo kakovosti storitev oziroma produktov, nadalje pa konkretno dokazujejo, da so njihove dejavnosti in storitve usmerjene v ohranjanje naravnega okolja, v katerem delujejo.  

Certifikate bodo letošnjim novim nosilcem podelili ob Dnevu Biosfernega območja Julijske Alpe 22. oktobra v Mojstrani.

Primož Božič

Foto: Planina Duplje // hribi.net

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.06.2023
14°C / 26°C
petek
09.06.2023
15°C / 27°C
sobota
10.06.2023
13°C / 26°C