SILVESTRSKI DAN NA PRIMORSKEM VALU

Petek, 01. januar 2021

 Zadnji dan v letu 2020 je bil na Primorskem valu programsko zelo pisan, Naše sodelavke Simona Skočir, Ksenija Mlinar, Metka Rupnik, Ana Štokelj in Vanja Hvala so imele pred mikrofonom več kot ducat sogovornic in sogovornikov. V nadaljevanju te rubrike lahko vsem znova in znova prisluhnete.

Janko Humar je bil 31. decembra zadnjič uradno v službi posoškega turizma, saj ga je z novim letu zamenjal Vilijam Kvalić. Z njim se je pogovarjala Simona Skočir.

Janko HumarNa silvestrski dan pogosto obiščemo številčne družine v naših krajih. Kje bi jih lahko našli več kot v okolici Logatca in Rovt? Ksenija Mlinar se je najprej odpravila na Petkovec, kjer se družina Petrovčič s petimi otroki ukvarja z žagarstvom in kmetijstvom, v prvi vrsti pa cenijo tradicijo in gojijo življenjski optimizem.

Družina Petrovčič

V letu 2020 je zaradi krize marsikatero podjetje izgubilo moč, mnogo jih je moralo mirovati zaradi ukrepov države. V Ajdovščini pa smo poiskali družbo Incom d.o.o., ki je uspelo s sladoledi Leone. Skoraj neverjetno, družba je ves čas krize na novo zaposlovala. Pred mikrofon smo povabili direktorja družbe  Boštjana Jerončiča. Z njim se je pogovarjala Vanja Hvala.

Boštjan JerončičKdo ne pozna znamenitega kuharja in  Tomaža Kavčiča z dvorca Zemono, ki se med drugim ponaša z Michelinovo zvezdico. Čeprav je moral, kot mnogi gostinci, dejavnost začasno opustiti, mu energije, pa tudi dela ne manjka.

Tomaž KavčičAnica Žakej iz Rovtarskih Žibrš poučuje na podružnični osnovni šoli že skoraj 40 let, zato je njena največja želja, da bi se njeni otroci ponovno vrnili v šolske klopi. A tudi delo na daljavo je s pomočjo starše prav imenitno steklo. Prisluhnimo pogovoru, ki ga je pripravila Ksenija Mlinar.

Anica Žakelj
Naša novinarka Metka Rupnik je silvestrski dan preživela s sogovorniki v Idriji. Najprej je obiskala Dom upokojencev, kjer se je najprej pogovarjala z direktorico doma Urško Močnik. Delavke in delavci v domovih za starejše so v lanskem letu opravili izjemno težko in odgovorno delo. Med njimi je tudi simpatična vodja oskrbe v enoti na Marofu Anico Likar, obiskali pa smo tudi stanovalko Zofijo Tratnik.

Pogovor v Domu starejših občanov v IdrijiČe bi bili silvestrski prazniki običajni, bi te dni največ dela imeli glasbeniki, a žal ni tako. Med tistimi, ki v glasbenem smislu počivajo, je tudi idrijska skupina Kingston. Metka Rupnik je pred mikrofon povabila Dareta Kauriča, s katerim sta obujala spomine tudi na znamenite Kuzle.

Dare Kaurič


Še enkrat se vračamo k problematiki zdravstva. Na poti med Ljubljano in Cerknim se je v Idriji ustavila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki jo je Metka Rupnik povprašala po najnovejših informacijah glede korona krize.

Marija MagajneSpet se selimo v Vipavsko dolino, kjer je goste poiskala Ana Štokelj. Ker na Silvestrovo ne gre brez dobre kapljice, se je tokrat odločila za enega največjih vinarjev, ki si je med drugim na dvorišču omislil vinsko fontano, Dušana Benčino.

Dušan BenčinaZadnji pogovor je bil namenjen najstarejšim. Ksenija Mlinar je na Medvedjem Brdu poiskala zakonski par, Gabrijela in Karel Žejn, ki sta minulo leto praznovala 70 let skupnega življenja. Prisluhnite preprostim nasvetom, kako lahko v slogi dočakaš tako visoko starost.

Gabrijela in Karel Žejn

Vse najboljše v novem letu vam želimo sodelavke in sodelavci Primorskega vala!
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.01.2021
5°C / 10°C
torek
26.01.2021
0°C / 7°C
sreda
27.01.2021
-3°C / 9°C