GORENJSKA GAZELA 2018 JE PODJETJE MEBOR IZ ŽELEZNIKOV

Petek, 12. oktober 2018


Družba Dnevnik je sinoči v hotelu Rikli Balance na Bledu razglasila gorenjsko gazelo 2018. Letošnji predzadnji finalist za slovensko gazelo je proizvodnja lesnoobdelovalnih strojev Mebor, d. o. o., iz Železnikov. Podjetje Mebor ponuja posamezne vrhunske stroje in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Direktor Boris Mesec je prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal leta 1982 ter zaradi zanimanja začel proizvodnjo. Po ustnem priporočilu zadovoljnih kupcev se je podjetje s slovenskega trga prebilo še na hrvaškega in avstrijskega. Danes 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini in so prisotni po vsem svetu. V družinsko podjetje so tesno vpeti trije sinovi, soproga, sestra in brat. Boris Mesec poudarja pomen lastne obdelava lesa in stalnih izboljšav strojev, kar je skupaj z razvojno naravnanostjo konkurenčna prednost podjetja, ki v razvoj vloži do petino prihodkov od prodaje. Poleg naložb v večje projekte se v podjetju usmerjajo v razvoj bolj specifičnih strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

Komisija za Gazelo je v obrazložitvi zapisala, da so samo v zadnjih v petih letih v Meborju prihodke iz prodaje podvojili – s 6 na skoraj 12 milijonov evrov prometa. Dodana vrednost kolektiva s 40 sodelavci je lan9i znesla  kar 98.500 evrov na zaposlenega. Med 50 podjetji v svoji dejavnosti v istem letu dosegajo daleč največji dobiček – 1,85 milijona evrov – ter visoko nadpovprečno, 38-odstotno donosnost kapitala.

Med letošnjimi nominiranci za najboljšo gorenjsko podjetje sta bil tudi Logar Trade iz Šenčurja, ki  se ukvarja z izjemno dodelano tehnologijo tehtanja medu, ter  Mlino turizem z Bleda, ki je  v zadnjih letih iz preproste gostilne zrasel v imeniten logističen center na področju gostinstva in sobodajalstva.

Na izbor pa čakajo je tri družbe z območja Primorske in Notranjske. Prihodnji četrtek bo v dvorani hotela Jama  v Postojni  potekal zadnji regijski izbor.  Nominiranci primorsko-notranjske regije so podjetja ADVANSYS, računalniški inženiring, proizvodnja, trgovina in storitve iz Solkana, INTRA LIGHTING, proizvodnja svetil iz Mirna in LINGVA, proizvodnja tiskanih vezij iz Cerknice. 


Na sliki: Večlistni robilnik (arhiv družbe)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C