VEČ KOT TISOČ PODPISOV ZA GINEKOLOŠKO AMBULANTO

Četrtek, 11. oktober 2018


V Žireh posamezniki še šesto leto, odkar je bila ukinjena ginekološka ambulanta, opozarjajo na nedopustno odločitev, ki je tamkajšnje ženske vseh generacij postavila v neenakopravni položaj. Znižanje primarne zdravstvene oskrbe ženska naj bi pripeljalo do nepopravljivih posledic, saj mnoge ženske zaradi oddaljenosti Škofje Loke preglede celo opuščajo.

Pred kratkim je bila oblikovana posebna civilna iniciativa, ki je oblikovala peticijo za ponovno uvedbo ambulante v Žireh. V njej so avtorice opozorile na dejstvo, da morajo starejše krajanke vložiti veliko energije za vožnjo v Škofjo Loko. Najti morajo prevoznika, ki je ob tem pogosto še ob en dan dopusta. Sprašujejo se tudi, koliko je ženska, ki se ne odločijo za obisk ali pa tega do zadnjega odlašajo.

Prav tako so prepričane, da si tudi ženske v rudni dobi, še posebej po porodu, zaslužijo oskrbo v lastnem kraju. V peticiji so še zapisale, da se zavzemajo za enakopravnost vseh državljanov, predvsem državljank, ter enakovredno oskrbo vseh Žirovk in prebivalk širše Poljanske doline.

V treh tednih so zbrale preko tisoč podpisov in jih predstavile občinski upravi. Na Občini Žiri so v zadnjih letih pogosto prejeli pritožbe in podobne pobude. Kot so zapisali, bodo storili vse, kar je v njihovi moči za izboljšanje na tem področju. Prepričani so, da bodo skupaj z vodstvom Osnovnega Zdravstva Gorenjske v Zdravstveni postaji Žiri, ki jo je občina z lastnimi sredstvi adaptirala, našli rešitev tudi za tamkajšnje ženske. Nobenega opravičila ni, še dodajajo, da bi v 21. stoletju občanke zbolevale in umirale zaradi slabe dostopnosti do ginekoloških storitev.


Foto: Občina Žiri


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C