MARIJINI 102 LETI

Petek, 14. september 2018

V Domu upokojencev Idrija imajo danes slavljenko. 102 leti je na današnji dan zaokrožila Idrijčanka Marija Bezeljak, najstarejša prebivalka doma in, po naših informacijah, najverjetneje najstarejša prebivalka idrijske občine.

Le redkim je dano, da se vpišejo med stoletnike, še manj pa jih je tistih, ki to okroglo številko, simbol dolgoživosti, lahko presežejo. Marija Bezeljak, Minka, kot jo poimenujejo domači, sodi mednje. Ko človek zaokroži tako visok jubilej, je spominov že toliko, da jih je težko postaviti v vrsto. Iskrivost in optimizem pa zagotovo pomagata na poti skozi življenje, ki tudi za Marijo ni bilo ravno lahko. 

Rodila se je leta 1916 v Idriji, Za gradom v družini Kendovih, kjer sta bila v družini še dva brata. Vsi so se izučili kakega poklica, ona za šiviljo. Po vojni se je poročila in z možem rudarjem ustvarila družino. Rodila sta se jima sin in hči, gospodinjila je, v prostem času pa šivala in klekljala za priboljšek. Vse do 90. leta je živela na svojem domu in sama skrbela zase, potem pa se je poškodovala in preselila v idrijski dom upokojencev. 

102. rojstni dan je danes Marija praznovala v krogu svojcev, sina in hčere ter vnukov in pravnukov, ki so jo obiskali v domu.
Sicer pa bodo v prihodnjih letih v idrijskem domu upokojencev pogosto praznovali, saj ima več kot 30 njihovih stanovalcev že čez 90 let, nekateri med njimi pa že nestrpno čakajo, da bodo zaokrožili stotico.

Metka Rupnik
Foto: Marija Bezeljak s sinom in hčerjo na lanskoletnem praznovanju rojstnega dne 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.07.2019
19°C / 36°C
sreda
24.07.2019
19°C / 36°C
četrtek
25.07.2019
21°C / 37°C