CERKLJANSKI MLADINCI Z MEDALJO DOMOV

Sobota, 20. april 2013
Med 15. in 20. aprilom na Portugalskem, v kraju Monte Gordo, poteka Svetovno šolsko prvenstvo v orientacijskem teku. Na njem sodelujeta dve ekipi Gimnazije Jurija Vege Idrija in ekipa Osnovne šole Idrija, obe pod tehničnim vodstvom Orientacijskega kluba Azimut. Uspeh prvenstva za Slovenijo je na včerajšnji tekmi na dolgi razdalji dosegel Peter Tušar, ki je v kategoriji srednješolcev osvojil prvo medaljo za Slovenijo na tovrstnih tekmovanjih, in sicer 3. mesto. Na zmagovalni oder se je med prvih šest uvrstila tudi Manca Cvek, ki je bila med srednješolkami četrta.

»Namen prvenstva ni samo tekmovalen, ampak je tudi v druženju, medsebojnem spoznavanju in navezovanju stikov mladih športnikov,« je povedal mentor srednješolskih ekip, Robert Vončina, ki ekipe na šolska prvenstva vozi že od leta 1997 dalje in je nauspešnejši mentor v slovenskem prostoru. Poleg tekmovanj je tako v tednu ni čas namenjen tudi mednarodni tržnici, kjer se predstavijo države, navade, običaji in tipična hrana. Na mednarodnem večeru so so tako naši ponudili potico, pršut, starejšim tudi kozarec kvalitetnega vina, mlajše pa so zvabili na oder ob predstavitvi polke.

Leon Pisk je mlade Cerkljane in Idrijčane na tekmovanje pripravljal tehnično. Opozoril je, da letošnjim uspehom srednješolske ekipe v vseh letih še ni bilo para. Kljub kvalitetnim tekmovalcem, dobitnikom medalj z zadnjega Evropskega mladinskega prvenstva, se je našim najboljšim uspelo prebiti v sam vrh, kar priča o dobrem delu v preteklem obdobju.

Dva izjemna rezultata pa je zaokrožilo še nekaj kvalitetnih. Nuša Jeram je med srednješolkami osvojila 10., Nejc Lazar pa v kategoriji srednješolcev 16. mesto. Na tekmi na srednji razdalji, ki je potekala v sredo, je bil Peter Tušar 9., Manca Cvek 13., Katjuša Poljanšek 18., Andraž Rupnik 22., med osnovnošolci pa je izstopal Gašper Rejec, ki se je uvrstil na solidno 13. in 15. mesto.

Naslednji velik tekmovalni cilj naših najboljših je Evropsko mladinsko prvenstvo, ki bo konec oktobra potekalo prav tako na Portugalskem.

V Orientacijskem klubu Azimut, kjer večino sredstev kluba namenijo aktivnostim mladincev, se veselijo uspehov svojih članov in upajo, da so ti jasen dokaz za kvalitetno delo na področju športa in s tem povezanega zdravega načina življenja. Predsednik kluba, Klemen Kenda, je poudaril, da si ob tem želi, da bi se zmanjševanje sredstev za orientacijo iz občinskega proračuna ustavilo oz. da bi namenjena proračunska sredstva odražala še povečan obseg in boljšo kvaliteto dela v klubu v zadnjih letih.

Danes na Portugalskem poteka še netekmovalna prijateljska mednarodna štafeta, tekmovalci pa se v domovino vrnejo v nedeljo.


Klemen Kenda


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C