V AJDOVŠČINI 71 ŠPORTNIKOV PREJELO PRIZNANJA

Ponedeljek, 13. marec 2023

Minuli petek se je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini odvijala prireditev »Naj športnik 2022«, na kateri je Športna zveza Ajdovščina podelila priznanja vsem športnicam in športnikom za leto 2022. Leto 2022 je na ajdovsko prineslo bogato bero odličnih športnih dosežkov in rezultatov, saj je bilo podeljenih kar 71 priznanj. Športna zveza Ajdovščina je podelila 9 priznanj ŠZA, 36 bronastih priznanj, 22 srebrnih priznaj, 3 zlata priznanja in pa statuo za življenjsko delo. Slednje najvišje priznanje za dolgoletno športno udejstvovanje je prejel rokometaš Branko Leban. Priznanja pa so prejeli športnice in športniki iz različnih športnih disciplin od košarke, plesa, smučarskega teka, plavanja, lokostrelstva, smučanja, radioamaterstva, kolesarjenja, avtomobilizma, atletike, triatlona, do smučarskih skokov, itd. Število športnic in športnikov na ajdovskem zadnja leta narašča. Primož Sulič, sekretar zveze.

Izjava Primož Sulič

Zlata priznanja za izjemne športne dosežke za leto 2022, ki so bili izjemni tudi na mednarodnih prizoriščih so bila tri, podelil pa jih je Adrijan Fegic, legenda ajdovskega in jugoslovanskega nogometa. Zlato priznanje je prejela Andreja Slokar za odlično 5.mesto na slalomski tekmi, na olimpijskih igrah v Pekingu in pa za odlične nastope tako v svetovnem pokalu kot na državnem prvenstvu, kjer je bila prva v smuku, superveleslalomu in alpski kombinaciji ter druga v veleslalomu. Drugo zlato priznanje je prejela odlična rokometašica Maja Svetik, ki igra za ljubljanski Krim. Priznanje si je prislužila, ko je s Krimom postala državni in pokalni prvak ter z odličnimi predstavami v Ligi prvakinj in v reprezentancam dresu. Tretje zlato priznanje Športne zveze Ajdovščina je prejel paralokostrelec Dejan Fabčič, za odlični nastop na paraolimpijskih igrah v Tokiu, kjer je v disciplini ukrivljeni lok osvojil odlično deveto mesto. Za Dejanom je razgibano leto, pravi, da bo to še bolj pestro.

Izjava Dejan Fabčič 1

Za Dejana so bile predlani v Tokiu to tretje olimpijske igre, v tretji športni disciplini. Leta 2008 je namreč v Pekingu nastopil v plavanju in leta 2016 v Riu de Janeiru v kajaku.

Izjava Dejan Fabčič 2

Dejan pa ima jasne cilje tudi za naprej.

Izjava Dejan Fabčič 3

Vrhunec te tradicionalne športne prireditve je tubi tokrat bila podelitev najvišjega priznanja zveze za izjemne dosežke na področju športa. Statuo za življenjsko delo je izpod rok Uroša Mohorčiča, namestnika generalnega sekretarja Olimpijskega komiteja Slovenije in direktorja za področje športa prejel odličen rokometaš Branko Leban.

Branko Leban je kot trinajstleten fant na povabilo Pavleta Picininija začel igrati rokomet v Ajdovščini. Leta 1974 je debitiral v članski ekipi takratnega moškega kluba Mlinotest. Leta 1976 je bil eden izmed glavnih pobudnikov za ustanovitev rokometnega kluba Col in tako je vzporedno z ajdovsko rasla tudi rokometna zgodba na Colu. Oktobra leta 1991 je odšel igral k španski Murcii, ko pa se je naslednje leto  vrnil domov se je že spogledoval z vlogo trenerja. Na to pot se je podal leta 1995, ko je na Colu ponovno obudil igranje rokometa. Treniral je najmlajše in se z njimi uvrstil takrat v prvo mladinsko ligo. Poleg treniranja rokometa na Colu, pa je Branko vodil tudi žensko rokometno ekipo in jo na prag prve lige pripeljal v sezoni 2008/2009. Odločilen korak mu je kot trenerju nato uspel v naslednji sezoni in takrat se je pravzaprav začela sedanja zgodba ŽRK Mlinotest. Več let je bil tudi trener članske ekipe ŽRK Mlinotest, trenutno pa deluje v mlajših selekcijah prav tako Ženskega rokometnega kluba Mlinotest. Je pa tudi še vedno aktiven v igranju, igra namreč pri rokometnih veteranih iz Ajdovščine.

Branko se je po izjemni igralni karieri odločil, da se poda med trenerje, kjer je še danes. Več o tem ali bo še naprej deloval kot trener in o tem kakšna je razlika v treniranju fantov in deklet, Branko Leban.

Izjava Branko Leban 1

Kot trener pa je povedal nekaj tudi o športnih na sploh:

Izjava Branko Leban 2

Kako gleda svet na naše športnike, Branko Leban.

Izjava Branko Leban 3

Za glasbeni del prireditve je poskrbel domači glasbenik iz Vipave Mitja Sajovic – Sayko. Za plesni del pa domači plesni center ADC. (Ejdisi)

Iskrene čestitke vsem nagrajencem priznanj Športne zveze Ajdovščina tudi s strani našega radia.

Ana Štokelj
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.03.2023
6°C / 21°C
četrtek
23.03.2023
7°C / 20°C
petek
24.03.2023
7°C / 16°C