PUNCE IN POBJE, ZDEJ PA LE PEJTA!

Torek, 06. september 2022
V soboto je jutranje brbotanje obiskovalcev v Podbrdu naznanjalo, da je prišel dan za tradicionalni tek Ivana Anderleta na Črno prst. Bil je 29. po vrsti, upoštevajoč odločilnega prvega iz leta 1970. Pod soorganizacijo so bili podpisani Atletska zveza Slovenije, Gorska reševalna služba - postaja Tolmin in Občina Tolmin.

Tek je letos pridobil ozaljšan startni prostor, katerega vsebina je bila kot eden od produktov projekta Mrouce cajta zaradi rekonstrukcije ceste skozi Podbrdo skoraj dve leti postavljena na začasni lokaciji. Oživel je namreč promocijski kozolec, ki obiskovalce s tablama o prvem gorskem teku in prvem gorskem maratonu v Sloveniji, ki domujeta v Podbrdu, seznanja obiskovalce, da je Podbrdo zibelka gorskega teka v Sloveniji. Med njima izstopa slika tekača slikarke Stanke Golob, izdelana s peski iz slovenskih rek.

Sveže jutro, na Črni prsti je bilo štiri stopinje, je bolj in bolj izenačevalo temperaturo, tako da je bila na startu enaka kot ob isti uri na cilju, to je 13 stopinj. Pa še brezvetrje! Na startno listo se je vpisalo 85 tekmovalcev in 20 tekmovalk. Starter, predsednik PD Podbrdo Tomaž Štenkler, se je zgledoval po prvem starterju iz leta 1970 in jih pospremil na pot z besedami: »Punce in pobje, zdej pa le pejta!«

Nenehno vzpenjajočo se pot do cilja pred Domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti nista zmogla le dva tekmovalca, medtem ko so ciljno črto prestopile vse tekmovalke. A toliko opevanega rekorda proge 47:46 Petra Lamovca iz leta 2006 ni premagal nihče. Prvim trem so se kazalci na uri zaustavili pri naslednjih časih: Urban Jereb iz Žirov (52:49), Simon Alič, Nanos Podnanos (54:37) in Matjaž Mikloša, KGT Papež (56:36). Ženske pa so se odrezale takole: Nuša Mali, KGT Papež (59:27), Dominika Zupančič Valant, Šmarnogorska naveza (1:01:12) in Varineja Drašler, Nanos Podnanos (1:05:19).

Tudi letos se svoji gori niso izneverili domači tekači. Na njenih grbastih plečih se jih je potilo kar osemnajst. Med njimi sta bila tudi najmlajši udeleženec tekme, 12-letni Mark Obid in najstarejši Srečko Beguš, letnik 1946.

Tek je bil prvič letos umeščen na koledar prvenstva Slovenija Vertikal 2022, zato je v vrhovni sodniški komisiji sodelovala tudi Atletska zveza Slovenije. Že tradicionalno je dopolnjeval Pokal primorskih gorskih tekov, od leta 2013 pa se še ni izneveril tudi Pušeljcu gorskih tekov (Kopačnica-Blegoš-Kopačnica, tek na Ratitovec, GM4O in tek na Črno prst).


V sončnem dnevu so se podelitve medalj in pokalov odvile na športnem igrišču v Podbrdu, kjer je Športno društvo Podbrdo poskrbelo za spremljevalni program, KTT društvo Baška dediščina pa za stojnico s promocijskim gradivom.


Tekst: Olga Zgaga

Foto: Alenka Zgaga

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C