(AMERIŠKI) NOGOMET, KOŠARKA, FRIZBI, VSE V ENEM ŠPORTU?

Ponedeljek, 08. november 2021

V današnji oddaji spregovorimo tudi o dveh športih, katerih glavna prvina je met plastičnega diska oziroma frizbija. Kako zelo zabavno je metati okrogle pokrove za pokovko so v Združenih državah ugotovili že med obema vojnama, do patentiranja in s tem oblike frizbija, kot jo poznamo danes, pa je prišlo leta 1957.

Ime je frizbiju dala tovarna pit, ki je slednje dobavljala na univerzo Yale. Tamkajšnji študentje so prve diske, katerih komercialno ime je bilo »Pluto Platter« - Plutonov krožnik - imenovali »frizbi«. Preden so v trgovine prišli pravi frizbiji so se namreč kratkočasili s podajanjem aluminijastih krožnikov za pite, na katerih je bilo odtisnjeno ime proizvajalca.    

Poleg običajnega podajanja za zabavo brez posebnega cilja poznamo v tej disciplini tudi več športov z različno stopnjo razširjenosti. Najprej bomo spregovorili o ultimate frizbiju, ekipnemu športu, ki se je kljub razmeroma slabi prepoznavnosti dodobra zasidral tudi v nekaterih slovenskih mestih. Pred leti je v tem športu uspešno nastopala ekipa Vertigo iz Nove Gorice, ki je leta 2010 postala prvi prvak slovenske moške divizije.

Kratkočasenje z letečim diskom je postalo šport, ko je leta 1968 eden izmed srednješolcev v Združenih državah Amerike s skoku ujel disk in med padanjem proti tlom doživel razsvetljenje. Desetletja pozneje je to opisal kot »popolno skladje trenutka in užitka« in kmalu je sledila formalizacija igre, ki so ji nadeli ime »ultimate frizbi«.

Gost naše športne oddaje bo Andrej Gerbec, ki se s tem športom ukvarja že dobro desetletje. Spregovorili bomo tako o pravilih in posebnostih tega športa, pozabili pa ne bomo niti na vrsto drugih iger, ki jih je moč igrati s pomočjo frizbija.

Ultimate frizbi je nekoč veljal za najhitreje rastoči šport na svetu. V Sloveniji se je dobro zasidral v Ljubljani, na Štajerskem in na obali, od koder prihajajo ekipe, ki tekmujejo v slovenskem prvenstvu. Našega sogovorca je ultimate frizbi popeljal tudi v slovensko reprezentanco, sicer pa nastopa za mariborsko ekipo Cosmo, daleč najuspešnejšo slovensko ekipo v tem športu.


Primož Božič

Foto: Arhiv Andreja GerbcaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C