DOMAČI ORIENTACISTI DO USPEHOV NA SVETOVNEM PRVENSTVU

Ponedeljek, 20. september 2021
Zaključek poletja je prineseh kar nekaj uspehov na večjih mednarodnih tekmovanjih, ki so jih dosegli domači orientacisti. Odlično so se odrezali na Prvenstvu JV Evrope, od tam so se vrnili s tremi medaljami med mladinci in s petimi medaljami med člani. V preteklem tednu pa so nas razveselile tudi medalje s Svetovnega šolskega prvenstva, kjer so mladi dijaki Gimnazije Jurije Vege Idrija in učenci Osnovne šole Cerkno osvojili tri medalje. Največji uspeh je v preteklem tednu dosegla dijakinja Teja Tušar, ki je postala svetovna podprvakinja na srednji razdalji, Rok Bogataj pa je dosegel največji slovenski uspeh med osnovnošolci in prav tako na srednji razdalji osvojil bronasto medaljo.


Predvsem šolsko prvenstvo je bilo zaradi COVID-a izvedeno v okrnjeni izvedbi, kljub temu pa bodo dosežki ostali za vedno vpisani v zgodovino slovenske orientacije. Ob tem velja omeniti tudi skupinski uspeh naših tekmovalcev. Osnovnošolke OŠ Cerkno so namreč med ekipami osvojile prvo mesto, dijakinje Gimnazije Jurija Vege iz Idrije pa drugo mesto. K visokim skupinskim uvrstitvam so pripomogli še Nea Eržen s 4. mestom, Božo Bizjak s 6. in Manja Leban prav tako s 6. mestom. Brez solidnih nastopov Neže Obid, Špele Majdič in Jane Močnik med osnovnošolkami ter Lane Mohorič in Pie Bogataj med dijakinjami pa skupinskih uspehov prav tako ne bi bilo. Ob tem velja izpostaviti še izjemen uspeh Katje Babič in Brine Kölner iz Orientacijske kluba Komenda. Prva je postala dvakratna svetovna prvakinja med reprezentanti, druga pa se je med osnovnošolkami okitila s srebrom.


Uspehi so plod dolgoletnega sodelovanja Orientacijskega kluba Azimut ter šol na področju občin Idrija in Cerkno. Gonilna sila sodelovanja in rednega izvajanja trenažnega procesa je bil v vseh teh letih profesor športne vzgoje na GJV Idrija Robert Vončina. Ob podpori Leona Piska in v zadnjih letih tudi Valentina Eržena in Andraža Dreščka pa so rezultati naših mladincev močno napredovali.


Naši člani tako postavljajo nove mejnike tudi na svetovnih prvenstvih. Letošnjo slovensko reprezentanco, ki je konec julija nastopila na Češkem, so sestavljali izključno člani OK Azimut, in sicer Peter Tušar, Mark Bogataj in Simon Stanonik, ki so v štafetah izboljšali najboljšo slovensko uvrstitev doslej, najboljšo slovensko uvrstitev pa je izboljšal tudi Simon Stanonik na dolgih progah.


Pred časom smo že poročali o izjemnih uspehih slovenskih orientacistov na Prvenstvu JV Evrope, ki je potekalo v Zagrebu med 25. in 29. avgustom. Reprezentanca se je s prvenstva vrnila s kar 11 medaljami, 3 zlatimi, 4 srebrnimi in 4 bronastimi. Največji reprezentančni uspeh je dosegla Nea Eržen, ki je kot 14-letnica premagala vso mladinsko konkurenco do 16 let in postala prvakinja JV Evrope na dolgi razdalji in podprvakinja na srednji. Srebro je v štafeti osvojila Deja Razpet. Uspešni so bili tudi Azimutovi veterani z Alešem Poljanškom na čelu, ki so se domov vrnili z eno srebrno in 4 bronastimi medaljami.


Povzeto po tekstu, ki ga je za Primorski val pripravil Klemen Kenda

Katja Kejžar


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C