ŠAHOVSKE FIGURE ČAKAJO LJUBITELJE ŠAHA V ŠAHOVSKEM KOTIČKU VASJE PIRCA V IDRIJI

Ponedeljek, 15. februar 2021

IDRIJA – Da bi prostoru, tako imenovane Dnevne sobe »Pr Golitu « na Mestnem trgu  v Idriji, ki je le nekaj korakov oddaljen od rojstne hiše šahovskega velemojstra rojaka Vasje Pirca, dodali nove vsebine, je vodstvo Šahovskega kluba »Kolektor« Idrija predlagalo ureditev šahovskega kotička. Predlog je bil pri vodstvu Občine Idrija dobro sprejet in pričeli smo z aktivnostmi.


Vodstvo ŠK Kolektor Idrija se je nato povezalo z arhitektom Cvetom Kodrom iz Idrije, ki je bil zadolžen za opremo in oblikovanje Dnevne sobe in za donatorstvo preko razpisa zaprosilo Zavarovalnico Triglav Ljubljana. Z donacijo smo načrtovali nabavo opreme za šahovski kotiček: šahovsko mizo s figurami tipa »Dubrovnik 1950«, s katerimi so igrali na šahovski olimpijadi v Dubrovniku 1950, kjer je v ekipi Jugoslavije igral tudi velemojster Pirc in z ekipo osvojil zlato medaljo.Za različne šahovske aktivnosti smo načrtovali tudi računalnik z dodatnimi programi, ki bi omogočali igranje šaha na posebni digitalni šahovnici, ki beleži poteze, elektronsko šahovsko uro, šahovski program Fritz 17, šahovsko literaturo. Vse to omogoča, da si mladi in starejši ljubitelji šaha lahko preko računalnika na spletni strani chessgames.com ogledajo kar 595 šahovskih partij Vasje Pirca, ki jih je odigral v času od leta 1929 do leta 1968. Z aktivnostjo šahovskega kotička bi tako ljubitelji šaha na Idrijskem imeli možnost šahiranja – klub nima lastnih prostorov- in tako bi nadaljevali več kot 70 -letno uspešno šahovsko delovanje v našem mestu. Šahovski kotiček v bližini rojstne hiše rojaka Vasje Pirca bo tako postal edinstven prostor združevanja in prezentacije šaha v Sloveniji.


„Zanimivo je, da so bili na Mestnem trgu v Idriji  rojeni kar trije znameniti Idrijčani z veliko začetnico črko P.“ pove največji idrijski promotor šaha Silvij Kovač: „To so skladatelj Zorko Prelovec ( 1887 - 1939 ) , kipar in slikar Nikolaj Pirnat ( 1903 - 1948) in šahovski velemojster Vasja Pirc (1907 -1980). V Idriji pa je krajše obdobje prebival  italijanski pesnik, pisatelj in filmski ustvarjalec Pier Paolo Pasolini (1922 – 1975), ki je med letoma 1930 -1931 skupaj s svojo družino živel v Idriji, kjer je obiskoval četrti razred osnovne šole. Prav oblikovanje umetniškega trikotnika na idrijskem  mestnem trgu potrjuje bogato tradicijo umetniškega ustvarjanja v našem mestu in nove izzive za mlade generacije, ki prihajajo,“ je prepričan Silvij Kovač


Na šahovsko mizo bodo namestili tudi napisno ploščico z imeni sponzorjev. O uradnem odprtju Šahovskega kotička v Idriji in njegovem delovanju bodo pravočasno obvestili člane ŠK Kolektor Idrija, ljubitelje šaha in poročali v sredstvih javnega obveščanja.


Foto: Cveto Koder


Ivan SeljakKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C