DRŽAVNO PRVENSTVO OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL V ORIENTACIJSKEM TEKU

Četrtek, 24. september 2020

Vsako leto, navadno konec septembra, se odvija Državno šolsko prvenstvo v o-teku, kjer tekmujejo osnovno- in srednješolci. Letos je tekmovanje potekalo 23. septembra v Črnučah, samo število kategorij pa je bilo omejeno, zaradi situacije s Covid-19, tako da so tekmovali zgolj učenci 8. in 9. razreda (v kategorijah Učenke in Učenci) ter dijaki 1.-3. letnika (v kategorijah Dijaki in Dijakinje).


Dolžina in zahtevnost prog, ki so bile letos speljane po črnuških gozdovih, je prilagojena starosti in sposobnostim otrok. Okvirna dolžina je bila od 2,5 do 3,5 km, kar se sliši malo, ampak ker gre za zračno razdaljo, tekmovalci v resnici pretečejo več.


Vsako drugo leto je tekmovanje za dijake in učence še posebej pomembno, saj se uvrstitve posameznikov točkujejo in skupni seštevek posamezne šolske ekipe odloči, katera ekipa se bo uvrstila na svetovno prvenstvo. Tako je bilo tudi letos in prvouvrščene ekipe v vsakih izmed kategoriji so uvrščene na svetovno šolsko prvenstvo.
Prav v vsaki izmed navedenih kategoriji so ekipno zmagali člani in članice Orientacijskega kluba Azimut, ki so se z odličnimi nastopi uspeli uvrstiti na Svetovno šolsko prvenstvo, ki bo začetek julija 2021 potekalo v Beogradu.

Ekipni rezultati državnega šolskega prvenstva:
1. mesto Gimnazija Jurija Vege Idrija – dijaki
1. mesto Gimnazija Jurija Vege Idrija – dijakinje
1. mesto OŠ Cerkno – učenci
3. mesto OŠ Idrija – učenci
1. mesto OŠ Cerkno – učenke

Uspehi posameznikov, ki so člani OK Azimut:
2. mesto Julijan Kavčič, dijaki, Škofijska klasična gimnazija
3. mesto Teja Tušar, dijakinje, GJV Idrija
3. mesto Rok Bogataj, učenci, OŠ Cerkno
1. mesto Nea Eržen, učenke, OŠ Cerkno
2. mesto Neža Obid, učenke, OŠ CerknoRok Bogataj


Če pogledamo nazaj, za najboljši rezultat dosežen na Svetovnem šolskem prvenstvu, s strani učencev in dijakov, ki so predstavljali barve slovenske zastave, še vedno velja 3. mesto Petra Tušarja leta 2013 na Portugalskem, ko se je kot član ekipe Gimnazije Jurija Vege Idrija zapisal v zgodovino orientacijskega teka.Teja  TušarS trdim delom v preteklih nekaj sezonah in ob dodatnem zagonu za treniranje po uspehi za državnem nivoju, so učenci in dijaki na dobri poti k lepim rezultatom tudi na Svetovnem šolskem prvenstvu v orientacijskem teku.


Foto: FotofabrikNaslovna fotografija: Nea Eržen

Lara Gantar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
30.10.2020
5°C / 19°C
sobota
31.10.2020
5°C / 19°C
nedelja
01.11.2020
6°C / 20°C