A BLOUDEK NE BO NIČ VEČ V IDRIJI?

Sreda, 05. februar 2020

Nedavna podelitev Bloudkovih nagrad in plaket, najvišjih državnih priznanj na področju športa v Sloveniji, me je spomnila na poseben dogodek pred 14 leti. Tedaj se je načrtovala 40. podelitev Bloudkovih nagrad in se od tedaj dalje podeljujejo ob Bloudkovem rojstnem dnevu.

Leto 2006 pa je bilo nekaj posebnega tudi zato, ker se je del slavnostne prireditve odvil tudi v Idriji, v rojstnem kraju Stanka Bloudka. V preddverju Modre dvorane so tedaj odkrili obnovljen doprsni Bloudkov kip, v Filmskem gledališču  pa sta tedanja predsednik Odbora za nagrade Miro Cerar (starejši) in minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver podelila del zaslužnih nagrad športnikov. Tudi športni park za idrijsko osnovno šolo nosi njegovo ime.

A kar je najpomembnejše! Tedaj se je na veliko govorilo, da bi bienalno nagrade podeljevali v Idriji. Razen ob posameznih priložnostih, ko na idejo kdo v javnosti zopet opozori, pa načrtnega in vztrajnega prizadevanja, da bi bila ta želja tudi uresničena, kasneje nismo zasledili ne v političnih ne v športnih ne v družabnih krogih.

Tudi letos ne, čeprav bo prihodnji torek, 11. februarja,  minilo natanko 130 let od  rojstva  letalskega konstruktorja, športnika in načrtovalca športnih objektov.
Morda pa ideja ni bila tako slaba, vsaj nekaj bi se iztrgalo iz rok vsemogoče prestolnice. Poizkusiti ne bi bilo greh.


Foto: Zgodovinski arhiv Ljubljana


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

sobota
27.02.2021
5°C / 17°C
nedelja
28.02.2021
2°C / 15°C
ponedeljek
01.03.2021
-1°C / 18°C