OH, KAKO SEM SREČEN, DA SEM IDRIJČAN, TOLMINEC, BOVČAN, PA TUDI BITI CERKLJAN ALI KOBARIDEC NI SLABO

Sreda, 15. februar 2017

Danes so novinarji uglednega slovenskega časopisa pritresli na dan podatke o tem, kje v Sloveniji se najbolje živi. Ne boste verjeli. Najbolje se v Sloveniji živi v Občini Železniki, visoko kotirajo Idrija, Tolmin in Bovec, med primorskimi občinami pa „životarijo" v žarišču primorskega turizma, v Izoli in Piranu.

Bog pomagaj! Te podatke lahko v svet pošlje le nekdo, ki na te male Indije Koromandije gleda skozi oči, ki zijajo v svet nad polno ritjo, saj je povsem samoumevno, da imajo:

- plače „zaslužene“ predvsem v javnem sektorju,

- okrog sebe najsodobnejše ceste in druge prometnice, 100 in več megabitne internetne povezave...

- nekaj deset metrov do šole, srednje šole ali faksa, obisk trgovine na obrobju mesta pa samoumevna pravljica,

- pravico, da te kraje zapustijo v petek opoldne in se utrujeni in onemogli podajo v modras pločevine, ki se ob vseh letnih časih vije proti morju...

 

Ob teh neizmernih naporih pa ne morejo in ne morejo razumeti, kako ljudje v naših krajih nismo hvaležni Bogu na nebu in malim bogovom na zemlji, ki so nam omogočili:

- da smo lahko s samoprispevki zgradili in asfaltirali nekaj podeželskih prometnic, napeli telefonske žice, si omislili vodovod ali celo brezžični internet!

- da nam je narava naklonila zdrav um in pridne roke, ki po tovarnah ne delajo le 8, pač pa 12 ur na dan!

- da v času, ko si prebivalci velemesta omišljajo večerno življenje s kino predstavami, opernimi in gledališkimi dogodivščinami, v teh dobro živečih občinah veliko ljudi kruh služi v tretji (nočni) izmeni,

- da morajo na podeželju ljudje poskrbeti za svoj vrtec, saj ga občina zaradi predpisov ne more sofinancirati,

- da živijo v okolju brez prave ceste, ki bi onesnaževala zrak v dolini Zale, Idrijce, Soče...

- da morajo občine iz svojih proračunov financirati prevoze otrok v šolo, ko pa odidejo s srednjo šolo in na fakultete, jim morajo starši plačevati stanovanje in druge stroške!

- da morajo ti srečni ljudje početi še marsikaj samo zato, da ne bi v preobilici denarja zabredli v razsip ali celo razvrat!


In neverjetno! Te bogate mini dežele imajo celo možnost poslušanja radio. Ne enega, celo več! Še bolj neverjetno: celo lasten radio imajo! Radio, ki ima svojo spletno stran, na kateri razširjajo te neumnosti, ki jih sedaj berete.

Nehvaležnost pa taka!Ivan Seljak

 

Odziv-odgovor(vprašanje) na prispevek na vaši spletni strani-za objavo:
 

Gospoda Seljaka sprašujem, kako da se (če se še ni)-kljub domoljubju- ne izseli iz te solzne, trpljenja polne, s strani države zapostavljene, zanemarjene in izkoriščane mračne dežele? ...Ker slabše-glede na napisano-se  gotovo ne živi nikjer, vsaj v Sloveniji, če ne že na celem svetu.

Marko M. Šubic

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

torek
17.07.2018
17°C / 30°C
sreda
18.07.2018
17°C / 31°C
četrtek
19.07.2018
16°C / 33°C