TEDEN BOJA PROTI KORUPCIJI - KOT SKUPINSKI LOV NA MEDVEDE?

Ponedeljek, 12. december 2016

Izraz „korupcija“ je v slovenskem besednjaku omenjen tolikokrat, da ga povprečen mlad človek zlahka zamenja za nekaj samoumevnega, pozitivnega... Še posebej, če sta dan ali teden razglašena za boj proti tej nadležni bolezni sodobne družbe. V tej poplavi besed zlahka spregledamo, da je korupcija tudi pri nas označena za kaznivo dejanje posameznikov, ki soj položaj ali poznanstva izkoriščajo v svojo korist.


Teden boja proti korupciji lahko deluje pozitivno, lahko pa tudi smešno, kot v moji glavi.

Omislil sem si primerjavo s skupnim lovom iz starih časov, ko je bilo dovoljeno vse.


Oblast je ugotovila, da je medvedov preveč. Lovci so navdušeni – organizirajmo skupinski lov na medveda!


Na dan X jih pot vodi skozi gostilno na lovišče, kjer bo padalo vse. Med hrumenjem stopal lajajo psi, pokajo streli...

Skriti medvedi so na varnem, skupijo jo po nesreči obstreljen lovski tovariš, srna, ki je zaupala informacijam, da lovijo medvede, ter dva zajca, ki so ju presenetili pri parjenju.


Na naslednjem občnem zboru so se lovci še oklofutali, ker se niso uspeli dogovoriti, kdo je pravzaprav te uboge živali uplenil...


In, če se vrnemo h korupciji – Ali smo se vsaj dogovorili, kaj to je, za koliko velik greh gre in kdo bo zanj prejel pokoro. Teden boja proti korupciji zagotovo ni rešitev – rabimo leto ali celo desetletje boja. Ob kampanjskih akcijah pa več od frčanja perja in sodbe kurjim tatovom ne moremo pričakovati.

Sicer se bo že otrok v vrtcu pohvalil s staro modrostjo: Moj oči je car! Vse je ukradel, le vozniški izpit in diplomo je kupil.

 

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

torek
17.07.2018
17°C / 30°C
sreda
18.07.2018
17°C / 31°C
četrtek
19.07.2018
16°C / 33°C