ZAKLJUČNO POROČILO POLICIJE O ISKALNI AKCIJI POD MANGARTOM

Sreda, 22. maj 2024
Včeraj, 21. maja, smo poročali, da je na območju Mangarta potekala iskalna akcija pogrešanega 53-letnega državljana Avstrije.

Ugotovljeno je bilo, da se je pogrešani avstrijski državljan prejšnjega dne oz. v ponedeljek, 20. maja okoli 10. ure dopoldne, z osebnim avtomobilom peljal odpravil po državni turistični cesti Strmec – Mangartsko sedlo na območje Mangarta. Njegovo vozilo je bilo včeraj, 21. maja ob 10. uri, najdeno pred zadnjim tunelom pred Mangartskim sedlom. Ob 12. uri je na območju Mangarta (Mangart je 2.679 visoka gora v Zahodnih Julijskih Alpah in je četrti najvišji vrh v Sloveniji) stekla iskalna akcija pod vodstvom PP Bovec, pri iskanju pogrešanega pa so se bovškim policistom in pripadniku gorske policijske enote PU Nova Gorica na izjemno zahtevnem terenu in v neugodnih vremenskih razmerah (dež, megla, slaba vidljivost...) pridružili tudi gorski reševalci GRS Bovec (8 pripadnikov GRS Bovec). Prav tako je bil aktiviran helikopter Letalske policijske enote.


Ob 13.30 je bil na snežišču v vpadnici pod vstopom v slovensko planinsko smer na nadmorski višini okoli 2.150 metrov nadmorske višine (pod zahodno mangartsko steno) najden moški, ki ni kazal znakov življenja. Na njegovem telesu so bile vidne večje telesne poškodbe. Slednjega je iz helikopterja Letalske policijske enote opazila posadka, prav tako je bil v istem času lociran tudi s strani gorskih reševalcev GRS Bovec. Po dosedanjih ugotovitvah je do nesreče prišlo predvidoma med hojo zaradi zdrsa. Snežišče na omenjenem območju je na posameznih delih pod snežno povrhnjico poledenelo in na tem mestu v strmem nagibu pobočja. V nadaljnjem postopku identifikacije je bila ugotovljena in potrjena njegova identiteta. Izkazalo se je, da gre za pogrešanega 53-letnega državljana Avstrije.


Policisti PP Bovec so glede na ugotovitve okoliščin na kraju tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih tragične nesreče s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.


Foto: Policija

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C