TRAGIČNA NESREČA V STENI GRADIŠKE TURE

Nedelja, 07. april 2024

Včeraj, 6. aprila ob 12.07, je bila Policija obveščena, da se je pri plezanju v navezi pri padcu s stene v Gradiški Turi, nad naseljem Gradišče pri Vipavi hudo poškodovala in kasneje podlegla telesnim poškodbam 52-letna plezalka, državljanka Slovenije.

Na kraju je bilo ugotovljeno, da sta omenjena plezalka s soplezalcem (oba člana enega od alpinističnih odsekov) v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju imenovanem "Trije stebri". Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, od tam dalje pa je soplezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec. Plezalka je nato iz neznanega vzroka izgubila ravnotežje in zatem padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi (bila je privezana). Pri tem je utrpela telesne poškodbe (hude poškodbe glave) in je bila v nezavesti, soplezalec je takoj poklical na pomoč reševalce. Takoj po nezgodi so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava (skupno 15 reševalcev GRS), poleg omenjenih gorskih reševalcev so bili na kraj napoteni tudi policisti PP Ajdovščina in policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica.

Ponesrečeno plezalko in 64-letnega plezalca, ki ni bil poškodovan, je zatem na težko dostopnem pobočju prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v dolino, vendar ob priletu helikopterja v dolino plezalka ni več kazala znakov življenja. S strani zdravnika ZD Ajdovščina je bila kasneje odrejena sanitarna obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. O tragični nesreči je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici).

Policisti PP Ajdovščina bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C