PREGLAVICE NA CESTAH

Petek, 09. februar 2024

Na Idrijskem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov

Včeraj, 8. februarja v dopoldanskem času, so policisti v Idriji opravljali meritve hitrosti in pri tem 26-letnemu vozniku osebnega avtomobila izmerili hitrost 74 kilometrov na uro. V nadaljevanju postopka so mu odredili tudi hitri test hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Idrijski policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo, glede na rezultate toksikološke preiskave bodo zoper voznika podali ustrezen ukrep. Prav tako je bil vozniku izdan plačilni nalog zaradi prekoračitve hitrosti v naselju.


Med zadnjim vikendom v Prvačini skušali vlomiti v hišo

Policisti PP Nova Gorica so v sredo, 7. februarja v popoldanskem času, obravnavali poskus vloma v stanovanjsko hišo na območju naselja Prvačina (Mestna občina Nova Gorica). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec med vikendom s pomočjo neznanega predmeta skušal vlomiti v omenjeni objekt skozi okno in pri tem poškodoval okensko roleto. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Iz prometa izločili kršiteljico cestnoprometnih predpisov
 

Policisti PP Ajdovščina so včeraj, 8. februarja v nočnem času, na območju naselja Črniče (občina Ajdovščina) ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila, ki ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Ajdovski policisti so ji vozili zasegli, zoper voznico bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti PP Idrija v sredo, 7. februarja v večernih urah, na območju Idrije ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila, ki prav tako ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Tudi njej so policistivozilo zasegli, čaka jo še srečanje s sodnikom.


Povoženje divjadi

Danes, 9. februarja ob 7.13, so bili policisti obveščeni, da je voznik osebnega vozila na cesti Branik - Spodnja Branica, povozil srno. Po trku z vozilom je omenjena divjad na kraju poginila, na avtomobilu je nastala majhna poškodba.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica danes, 9. februarja ob 7.11, obravnavali povoženje divjadi (srna) na cesti Kanalski vrh – Morsko (občina Kanal ob Soči). Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila vozil po lokalni cesti iz Kanalskega Vrha proti naselju Morsko, iz travnika na levi strani pa je čez cesto nenadoma priteklo več srn, pri tem pa je voznik s prednjim desnim delom vozila trčil v srno; kljub zaviranju se trku z divjadjo ni uspel izogniti. Na vozilu je nastala materialna škoda, divjad je s kraja zbežala v bližnji gozd.

................................................

Vstopamo v norčavi pustni čas - naj bo rajanje veselo in varno! - preventivni nasveti Policije

Tako kot v minulih letih bodo tudi letos v času prihajajočega pustovanja oz. pustnega dogajanja (številne zabave, rajanja, pustni sprevodi...) v naslednjih dneh številne kraje na Severnem Primorskem kot tudi drugod po Sloveniji preplavile maškare, in sicer posamezne ali v skupinah. S časom pustnih zabav in norčij v prihajajočih dneh pa je povezanih tudi več varnostnih pojavov, ki lahko negativno vplivajo na splošno varnost in dobro počutje državljanov. Ob tem vse voznike motornih vozil opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) namreč v 35. členu predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav tako, da bi se poslabšalo njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spadajo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 eurov in 3 kazenske točke. Za volan sedite brez pustne maske in nikar ne bodite pod vplivom alkohola, na prireditvah pa ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega imetja.

Voznikom tudi svetujemo, naj prilagodijo hitrost veljavnim omejitvam in razmeram na cestah, ki bodo po napovedih v naslednjih dneh mokre in spolzke. Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko namreč različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila. Če vozite, nikar ne uživajte alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza.


Udeležence pustnih prireditev kot tudi druge državljane opozarjamo na pomen samozaščitnega ravnanja. Pustni čas namreč lahko posamezniki izkoristijo za kršitve javnega reda (pretepi, drzno in nespodobno vedenje, vznemirjanje ljudi itd.) in različna kazniva ravnanja, predvsem v smislu uličnega nasilja, kot so ropi in drzne tatvine, izsiljevanja, vlomi v vozila in objekte ipd.

Prav tako občanke in občane opozarjamo, naj bodo pri dvigovanju in prenosu denarja pozorni, ali jih kdo opazuje ali jim sledi, prav tako naj ne štejejo denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora ali na vidnih mestih v vozilih, saj so lahko zelo lahek plen storilcev. Ni odveč tudi previdnost pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem (maškaram), še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. Policisti tudi opozarjamo, da lahko posameznik v vsakem primeru, ko meni, da gre za na primer suma kaznivega dejanja ali kršitev javnega reda in miru, obrne neposredno na najbližjo policijsko postajo ali dogodek prijavi na telefonsko številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in z zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali, saj se zavedajo temeljne naloge policije glede varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C