LAŽNA ELEKTRONSKA SPOROČILA - OPOZORILO

Nedelja, 10. december 2023

Policija je ponovno zaznala kroženje elektronskega sporočila, ki prejemnika sporočila opozarja na njegove izmišljene kršitve, povezne z zlorabami otrok na spletu. Na dopisu sta omenjena Europol in slovenska policija, kot podpisnik pa je lažno naveden generalni direktor policije. V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo v roku 48 ur z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja.
Gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo in Europolom nima nobene povezave in ga spletni goljufi po metodi t.i. ribarjenja (phishing) pošiljajo na večje število e-naslovov. V policiji pogosto opozarjamo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij, kot je to tudi v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov.
Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo vam svetujemo, da se nanj ne odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala, pošiljatelja pa blokirate. Uporabnike spleta v podobnih primerih namreč ponovno pozivamo, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje
nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C