V SOBOTO NA BOVŠKEM PRIŠLO DO LAŽJE ZASTRUPITVE ŠTIRIH OSEB Z OGLJIKOVIM MONOKSIDOM

Ponedeljek, 18. januar 2021

V soboto, 16. januarja, nekaj pred 8. uro zjutraj so bili policisti s strani Zdravstvenega  doma  Tolmin  obveščeni  o  lažji  obliki zastrupitve  z ogljikovim monoksidom štirih oseb na območju vasi Lepena v Občini Bovec. Do zastrupitve je prišlo pri dveh moških, starih 54 in 39 let z območja PU Ljubljana in PU Nova Gorica, in dveh ženskah, starih 32 in 33 let  z  območja  PU Kranj.

Omenjenim osebam  je  bila  tega  dne  okoli  00.30 zaradi blažje zastrupitve  z  ogljikovim  monoksidom najprej nudena zdravniška pomoč v ZD Tolmin,  nato  pa  so  bili  odpeljali  na  nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico  v  Šempeter pri Gorici. Po nudeni pomoči so bili že v jutranjih urah  odpuščeni  iz omenjene zdravstvene ustanove. 

Policisti so z zbiranjem  obvestil  ugotovili,  da  je do zastrupitve več oseb z nevarnim ogljikovim  monoksidom  prišlo  v  bivaku  planinskega društva v Lepeni pri uporabi plinskega gorilnika. Na omenjenem gorilniku so talili sneg za vodo, kasneje pa je posledično prišlo do pomanjkanja kisika.

O varnostnem dogodku je Policija obveščala tudi pristojno Državno tožilstvo v  Novi  Gorici.  Policisti  PP  Bovec  bodo  zoper  tri osebe uvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve določil Zakona o nalezljivih boleznih.Policija   vsako   leto  med  ogrevalno  sezono  obravnava  nekaj  primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi  nepravilnega  ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja.  Za  preprečevanje  nesreč  s  plinskimi  gorilniki in drugimi grelnimi  telesi  je  zato  pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno  zračenje  prostorov.  Bodimo  pozorni  na  požarno  varnost in na nevarnost  zastrupitve  z  ogljikovim  monoksidom.  Pri obeh nevarnostih je ključnega pomena pravilna vgradnja in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav.
Ogljikov  monoksid  nastaja  pri  nepopolnem  gorenju  organskih snovi (tj. snovi,  ki  vsebujejo  npr. ogljik). To so fosilna goriva, kot npr. bencin, zemeljski  plin,  kurilno  olje,  propan,  premog,  drva itd. Ob nezadostni količini  kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo  za kuhanje in ogrevanje prostorov. Je izjemno strupen plin, ki je  še  posebej  nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri  zelo  visokih  koncentracijah.  Je brez vonja, barve in okusa. Že zelo majhna  količina  ogljikovega  oksida  v  zraku (0,4 vol %) je lahko smrtno nevarna.  V  blažjih  oblikah  zastrupitve  se  oseba le slabše počuti, ima glavobol,  toži  zaradi  utrujenosti  in  nemoči.  V  hujših primerih pa se pojavljajo  bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C