NA MNZ BODO POLICIJSKI POSTOPEK OB UTOPITVI OTROKA V SOČI PROUČILI Z VIDIKA ZAKONITOSTI IN STROKOVNO

Četrtek, 06. avgust 2020
Na ministrstvu za notranje zadeve bodo od policije zahtevali pisno pojasnilo o poteku postopka ob nedavni utopitvi v Soči in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ustrezno ukrepali, so napovedali. V Društvu primorskih arhitektov pa so medtem kritični do napovedanih ukrepov za večjo varnost kopalcev, saj da so ukrepi po meri energetike, in ne ljudi.


Po izpovedi staršev utopljenega desetletnega dečka, ki sta bila kritična do ravnanja pristojnih v postopku, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj odredil inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Severna Primorska. Ravnanje policije v tem primeru pa bo preverilo ministrstvo za notranje zadeve.


Kot so na MNZ pojasnili, bo direktorat za policijo in druge varnostne naloge ministrstva, ki je pristojen za usmerjanje in nadzor nad izvajanjem nalog in pooblastil policije, od policije zahteval pisno pojasnilo o poteku postopka in ga proučil z vidika zakonitosti in strokovnosti. "V primeru ugotovljenih nepravilnosti bomo sprejeli ustrezne ukrepe," so napovedali.


Starša sta namreč v javnem pismu po utopitvi sina v reki pri Solkanu prejšnji teden med drugim pojasnila, da ob nesreči nista bila prisotna, pristojni pa da so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Tudi po tem, ko sta za nesrečo izvedela, nista mogla stopiti v stik z drugima otrokoma in starimi starši, ker da jima delavke centra za socialno delo niso omogočile pogovora z njimi.


Zaradi tragičnega dogodka, ki ni bil edini v zadnjih letih, so pristojni napovedali ukrepe za večjo varnost kopalcev. Tako so že za letošnjo sezono napovedali postavitev stebričkov z barvno lestvico, s katerimi bodo označili vodostaj, ko elektrarna odpira zapornico. V Društvu primorskih arhitektov pa so do napovedanih rešitev kritični, saj da te "ne odpravljajo ekstremnih dnevnih nihanj vode. Po njihovem prepričanju je treba upoštevati vpliv takšnega delovanja elektrarne na prostor reke in ljudi v njem ter ga ustrezno prilagoditi. Ob tem so pojasnili, da se je območje današnjega Kajak centra v Solkanu kot prostor za kopanje uporabljalo davno preden je bila leta 1984 zgrajena hidroelektrarna Solkan.


"Soča pri Solkanu naj bo prostor za brezskrbno in varno preživljanje prostega časa ter prostor za izvajanje raznolikih športno-rekreativnih dejavnosti, tako v urejenem kot tudi v povsem naravnem okolju. Nikakor pa to ne sme postati prostor z omejenim gibanjem in zmeraj pretečo nevarnostjo nenadnega povečanja rečnega toka, kjer bomo ljudje v nenehnem strahu za lastno varnost in varnost naših najdražjih. Hidroelektrarna Solkan mora svoje delovanje prilagoditi prostoru in ljudem," so poudarili.


V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije medtem pozivajo pristojne v vodstvu soških elektrarn, Mestni občini Nova Gorica in na ministrstvu za okolje k takojšnji ureditvi zvočne signalizacije, ki bo jasno opozorila kopalce na dvig zapornic in s tem na povišanje vodostaja reke. Prav tako predlagajo stalno prisotnost izkušenega reševalca iz vode v poletnih mesecih.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C