POZOR, PEŠCI!

Torek, 01. oktober 2019

 

Z današnjim dnem se začenja dvotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki bo na območju celotne Slovenije potekala vse do 13. oktobra 2019.

Preventivno akcijo za večjo varnost pešcev pod sloganom »Pešec, bo viden – bodi previden«, ki sodijo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, tudi letos na državni ravni načrtuje in vodi Javna agencija RS za varnost prometa.
V tem času bodo policisti z območja Policijske uprave Nova Gorica izvajali krajše poostrene nadzore na lokacijah, kjer zaznavajo večjo problematiko varnosti pešcev in ob rednem delu. Voznike opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce (otroci, mladoletniki, starejši občani) kot šibkejše in ranljivejše udeležence,
da ravnajo v cestnem prometu odgovorno in strpno ter se pod vplivom alkohola ne pojavljajte kot neposredni udeleženci cestnega prometa. Poostreno bodo nadzirali kršitve voznikov motornih vozil do pešcev kot udeležencev cestnega prometa (na primer izsiljevanje prednosti pešcem za zaznamovanih prehodih za pešce), saj pogosto prihaja do prometnih nesreč s telesnimi poškodbami tudi na prehodih za pešce.

Opozorilo velja tudi pešcem kot šibkejšim udeležencem cestnega prometa, da tudi sami poskrbite za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajte v nevarnost sebe in ostalih udeležencev cestnega prometa. Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo tudi sami. Tako bodo policisti opazovali tudi kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest.

Zaradi večje varnosti v cestnem prometu pa pešcem in voznikom svetujejo da:
Pešci:
· poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in
predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);
· upoštevate prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce;
· hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu;
· v naseljih prečkajte cesto preko označenih prehodov za pešce, v semaforiziranih križiščih pa ob
zeleni luči, izven naselij le na mestih, kjer bo prečkanje ceste za vas varno;
· predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.
Vozniki:
· upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost v
skladu s predpisi;
· hitrost prilagodite razmeram na cesti in dosledno upoštevajte
omejitve;
· na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej
previdno (pred šolami, v naseljih);
· izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate
možnost trka s pešcem, ki hodi ob
vozišču.

Policisti bodo s preventivnimi in represivnimi aktivnostmi glede problematike pešcev nadaljevali tudi v prihajajočih jesenskih mesecih.

Še nekaj statistike:

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v letošnjem letu (podatki veljajo do konca septembra 2019) obravnavali skupno 670 (650) prometnih nesreč. Za posledicami prometnih nesreč je na cestah na Severnem Primorskem lani umrlo 12 (7) oseb, 45 (48) je utrpelo hude in 224 (212) lahke telesne
poškodbe. V omenjenih prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih 16 pešcev. 1 (0) pešec je za posledicami prometne nesreče umrl, 4 (6) pešci so bili huje telesno poškodovani, 10 (18) pešcev pa lažje telesno poškodovanih.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C