DROGE, ALKOHOL IN VLOMI

Ponedeljek, 15. julij 2019

Na Bovškem vlomili v tuje parkirano vozilo

Včeraj, 14. julija popoldne, so bovški policisti obravnavali vlom v tuje osebno vozilo (znamke Dacia Duster), francoskih registrskih številk, ki je bilo parkirano na makadamskem parkirišču na območju vasi Soča ob regionalni cesti Bovec - Trenta. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec razbil prednjo desno steklo vozila in nato na škodo francoskih državljanov iz vozila ukradel različne predmete (več osebnih in drugih dokumentov, bančne kartice, gotovino, žensko torbico z vsebino...). Po izvršenem kaznivem dejanju je nepridiprav z odtujenimi predmeti kraj zapustil in odšel neznano kam.

Z namenom preprečevanja tovrstnih kaznivih dejanj policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjajo, da upoštevate osnovne samozaščitne ukrepe in v avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo, to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/vozila/vlomi-v-vozila).


Na Goriškem in na Idrijskem iz prometa izločili voznika zaradi vožnje podvplivom alkohola


Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 14. julija ob 21.13 uri, v Solkanu pri kontroli cestnega prometa ustavili 42–letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je omenjeni voznik vozil pod vplivom alkohola (0.61 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje, voznika čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

V soboto, 13. julija v nočnem času, pa so policisti PP Idrija na cestni relaciji Spodnja Idrija – Cerkno obravnavali 46–letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat  je pokazal, da je slednji vozil pod vplivom alkohola (0.87 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, tudi njega čaka srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.


Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oz. negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zato voznike ponovno opozarjamo, da ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot…(več tudi na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne


Obravnavana vloma v stanovanjski hiši na Ajdovskem

Včeraj, 14. julija v večernih urah, je bila Policija obveščena o vlomu v stanovanjsko hišo na območju naselja Lokavec. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec vlomil skozi okno objekta in nato preiskal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si protipravno prilastil zlat ženski prstan in moško ročno uro.

Poleg omenjenega primera policisti PP Ajdovščina obravnavajo vlom tudi v stanovanjsko hišo na območju naselja Cesta (Občina Ajdovščina), kjer je storilec po vlomu skozi garažni prostore preiskal notranjost stanovanjskega objekta.

Glede preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, poslovne in druge gospodarske objekte…) policisti tudi tokrat opozarjajo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in v primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujejo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 oz. anonimni telefon Policije 080 1200 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo tudi odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Prav tako pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije (več o tem tudi na naslednjih spletnih straneh Policije na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije


Na javni prireditvi na Tolminskem mlajšim osebam zasegli snovi zaradi suma, da gre za prepovedane droge

Včeraj, 14. julija v nočnem času, so policisti obravnavali več kršitev s področja prepovedanih drog na javni prireditvi pri sotočju Tolminke in Sočena Tolminskem. Policisti so na omenjeni prireditvi štirim osebam (36-letnemu moškemu in trem dekletom, starimi 22, 25 in 27 let) v postopku zasegli manjše količine snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane droge. Policisti PP Tolmin so zasežene snovi (manjša PVC vrečka z belim prahom, steklenički s prozorno tekočino, belo snov – kristali) poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre za prepovedano drogo, bodo zoper omenjene osebe uvedli prekrškovni postopek.


Med kolesarjenjem v Zgornjem Posočju padel in se lažje poškodoval 32-letni nizozemski kolesar

Včeraj, 14. julija zgodaj zvečer, je bila Policija obveščena, da je med kolesarjenjem po grebenu kobariškega Stola (iz smeri Žage proti vasi Trnovo ob Soči) padel in se poškodoval 32–letni moški, državljan Nizozemske. Omenjeni kolesar je med kolesarjenjem na gozdni poti, preden je prišel na glavno cesto, zavil iz gozdne poti na brezpotje in tam padel ter se lažje poškodoval (utrpel je udarec v levo nogo). Zatem je sam prišel do naselja Trnovo ob Soči, kjer so mu tolminski reševalci nudili prvo pomoč in ga odpeljali v ZD Tolmin.

Poškodovanje dveh vozil na Tolminskem zaradi kamenja na cesti


Včeraj, 14. julija pozno zvečer, so policisti PP Tolmin obravnavali poškodovanje dveh vozil (motornega kolesa in osebnega avtomobila) na glavni cesti v naselju Podselo (Občina Tolmin). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 58-letni voznik motornega kolesa peljal po glavni cesti iz Doblarja proti naselju Čiginj. Na omenjeno cesto je priletelo več kamnov zaradi česar je omenjeni motorist med vožnjo z motornim kolesom zadel kamen na svojem smernem vozišču. Istočasno pa je iz nasprotne smeri pripeljal 53–letni voznik osebnega avtomobila, ki je z avtomobilom povozil kamen na njegovem smernem vozišču. Pri tem je prišlo do poškodb na obeh omenjenih vozilih (na motornem kolesu in osebnem vozilu).


V prometni nesreči I. kategorije v Baški grapi na Tolminskem udeleženi dve vozili

Policisti PP Tolmin so včeraj zvečer obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na cesti Hudajužna – Stržišče, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Po sedaj zbranih podatkih je 24–letni voznik zaradi vožnje preveč po levi strani vozišča v ostrem levem nepreglednem ovinku s prednjim levim delom vozila trčil v prednji levi del avtomobila, s katerim se je peljal 60-letni voznik. V prometni nesreči nihče od udeležencev ni bil telesno poškodovan.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.01.2020
4°C / 11°C
torek
28.01.2020
7°C / 10°C
sreda
29.01.2020
4°C / 14°C