BORZNI KOMENTAR

Četrtek, 22. september 2022

Nakup naložbenega zlata preko borze?


Kombinacija vojne v Ukrajini in zaprtij kitajskih mest nam je letos prinesla krepke podražitve energentov, materialov, izdelkov in hrane. Na delniškem trgu je trenutno veliko tveganj in medtem ko vlagatelji razmišljajo o potencialnih naložbah in priložnostih, jih mnogo pomisli tudi na naložbeno zlato, ki ga kupijo preko borze, kjer se nam v tem letu postavi vprašanje: »Je zlato res dobra obramba pred inflacijo?« V tem letu se je naložbeno zlato izkazalo kot delna obramba pred inflacijo, saj preračunano v evrsko valuto trenutno trguje nad višjim nivojem kot na začetku leta, medtem ko so delniški trgi letos v globljem minusu.

Naložbeno zlato se sicer lahko kupi preko tržno trgovalnega sklada, imenovanega GLD ETF, ki sledi ceni zlata in je pokrit s fizičnim zlatom. S skladi ETF (angl. exchange-traded fund) se preko borze trguje enako kot z delnicami. GLD ETF je največji sklad ETF za zlato na svetu, je visoko likviden vrednostni papir in ga bremenijo relativno nizki letni skupni stroški v višini 0,4 odstotka investicije. GLD ETF je vrednostni papir, ki ponuja zelo dobro izpostavljenost ceni zlata ob relativno nizkih stroških in ga je glede na trenutne tržne razmere in kvantitativne kazalce, smotrno posedovati kot del investicijskega portfelja. Glede na vsa letošnja tveganja se mnogi vlagatelji zdaj zatekajo k naložbenemu zlatu, saj menijo, da je primerno, da ga v svojih portfeljih nekoliko okrepijo, kar lahko storijo ravno z nakupom sklada GLD ETF, ki ga lahko kupijo prek trgovalnega računa, ki ga imajo fizične in pravne osebe odprtega pri borznoposredniški hiši, ali prek storitve individualnega upravljanja premoženja (IUP), ki jo prav tako ponuja borznoposredniška hiša.


mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
25.09.2022
10°C / 21°C
ponedeljek
26.09.2022
14°C / 18°C
torek
27.09.2022
13°C / 21°C