BORZNI KOMENTAR

Četrtek, 22. februar 2024

Domača NLB posluje rekordno


V letu 2023 je NLB zabeležila rekordni čisti dobiček v višini 550,7 milijona evrov, obenem pa je njena tržna kapitalizacija dosegla 2.160 milijonov evrov. Večji del izboljšanja dobička skozi leto je bil posledica povečanja čistih obrestnih prihodkov. Ob tem NLB napoveduje izjemno povišanje dividend za leto 2024, saj bodo te dvakrat višje kot preteklo leto, z načrtovanim izplačilom v višini 220 milijonov evrov, kar predstavlja 40 % dobička. Banka ostaja zavezana nadaljevanju stabilne rasti in povečanju izplačil dividend, s končnim ciljem dviga rentabilnosti lastniškega kapitala (ROE) po davkih. Kljub nedavnemu porastu cene njenih delnic, te ostajajo atraktivne, upoštevajoč pričakovane poslovne rezultate v letih 2024 in 2025.. Za bankami je sicer krepko dobičkonosno leto. Banke so v Sloveniji lani ustvarile skoraj 1,14 milijarde evrov dobička pred davki, kar je 109 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je bil z nekaj manj kot 1,10 milijarde evrov višji za 119 odstotkov.


Nedavno so finančni trgi zabeležili izrazito pozitivne premike, pri čemer je indeks S&P 500 dosegel novo rekordno raven. Ta vzpon je, med drugim, tudi povezan s poslovnimi rezultati podjetja Nvidia, ki so presegli pričakovanja analitikov. Delnice podjetja so se povzpele za več kot 15 odstotkov, potem ko je Nvidia poročala o rekordnih prihodkih in podala optimistične napovedi, kar kaže na nadaljevanje rasti, podkrepljene z umetno inteligenco.


H rasti je ključno prispeval četrtletni dobiček Nvidie, ki je skokovito narasel zaradi širokega sprejemanja in integracije umetne inteligence v industriji. Ameriški proizvajalec čipov je v zadnjem četrtletju svojega poslovnega leta, zaključenem z januarjem, zabeležil 12,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar močno presega 1,4 milijarde dolarjev iz istega obdobja prejšnjega leta. Ta izjemen skok dobička odraža vse večjo vlogo umetne inteligence v tehnološkem sektorju in njeno vseprisotnost v sodobnih tehnoloških rešitvah.Avtor je lastnik delnic NLB.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.02.2024
8°C / 12°C
sreda
28.02.2024
8°C / 19°C
četrtek
29.02.2024
8°C / 19°C