BORZNI KOMENTAR

Sreda, 15. februar 2023

Borzni komentar: Pozitivna naravnanost vlagateljev na račun izboljšanih obetov 

Spremljamo odličen začetek leta tako na tujih kot na domačem borznem trgu, saj je v razmeroma kratkem času prišlo do izrazitega izboljšanja obetov. V Evropi smo priča izredno mili zimi, za nami je inflacijski vrh, Fed je že umiril tempo dvigovanja obrestnih mer na 25 bazičnih točk, Kitajska je prenehala oziroma zelo omilila politiko ničtega covida, ekonomija v ZDA pa je še naprej krepka. V ZDA imajo še vedno zelo močan trg dela, saj se je stopnja brezposelnosti znižala za 3,4 odstotka, torej na najnižjo vrednost v zadnjih 53 letih. Z izboljšanjem obetov letos na globalnih trgih vlada pretežno pozitivna naravnanost. Domači delniški trg ni nobena izjema, saj so delnice Krke, Cinkarne Celje, Save Re, Petrola in NLB v tem letu pridobile že več kot deset odstotkov vrednosti. Ob tem lahko še poudarimo, da bodo povišane temeljne obrestne mere pozitivno vplivale na dobičkonosnost NLB v tem in prihodnjih četrtletjih. NLB bo ključne nerevidirane podatke za leto 2022 objavila 23. februarja. 

Kot pričakovano sta ameriška centralna banka (Fed) in ECB v začetku meseca ponovno povišali obrestne mere. Ob znova podraženem kapitalu je glavno sporočilo centralnih bank, da je vrh inflacije za nami in da menijo, da so doslej opravile dobro delo, hkrati pa lahko še pričakujemo nadaljevanje dvigov obrestnih mer. Rast ključnih obrestih mer se počasi, a vztrajno pretaka v ekonomijo. V prihodnjih četrtletjih bo povzročila opazno nižje kreditiranje prebivalstva in podjetij, posledično bomo priča počasnejšemu generiranju denarja. To bo vplivalo na inflacijo, povzročilo pa bo tudi umiritev gospodarske rasti skozi nižjo raven zasebnih investicij in skozi negativne učinke povišanih obresti na finance gospodinjstev in na javne finance. To se bo dogajalo ob že tako povišanih cenah, katerih rast se bo umirila, a kar tako na hitro se cene še ne bodo začele zniževati.


mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.03.2023
6°C / 21°C
četrtek
23.03.2023
7°C / 20°C
petek
24.03.2023
7°C / 16°C