BORZNI KOMENTAR

Petek, 13. maj 2022

Domači delniški trg ostaja zanimiv

V tem tednu se je začela sezona objav poslovnih rezultatov podjetij iz indeksa SBITOP Ljubljanske borze za letošnji prvi kvartal. V sredo sta poročala Cinkarna Celje in NLB, v četrtek pa Telekom Slovenije. Cinkarna Celje je s svojim poslovanje v prvem kvartalu krepko razveselila svoje delničarje. Po objavi poslovnega izida za prvi kvartal so delnice Cinkarne Celje poskočile za dobre 4 odstotke, saj so v prvem četrtletju 2022 ustvarili 66,4 milijona evrov prihodkov, kar je 32 odstotkov več kot prejšnje leto. To jim je uspelo predvsem zaradi višjih prodajnih cen titanovega dioksida. Zaradi težav z logistiko in lockdownov je bilo na trgu precej manj ponudbe iz Kitajske, dodaten upad ponudbe pa je povzročilo zaprtje obeh ukrajinskih tovarn titanovega dioksida. V prvem četrtletju so pri Cinkarni Celje posledično ustvarili 22,4 milijona evrov EBITDA, kar je 79 odstotkov več kot v tem času lani. EBIT marža v prihodkih od prodaje je 29-odstotna, EBITDA marža pa 34-odstotna. O dobrem poslovnem izidu je poročala tudi NLB, kjer so nedavno zaključili še operativni postopek obeh svojih bank v Srbiji, Komercijalne banke in NLB banke Beograd. Združena banka zdaj posluje pod imenom NLB Komercijalna banka in bo s 4,7 milijarde evrov bilančne vsote tretja največja srbska banka, njen kreditni portfelj pa znaša 2,6 milijarde evrov. Združena banka ima mrežo 186 poslovalnic, ki je tako ena največjih v Srbiji. Pri NLB, ki je v zadnjem času kupila še slovensko podružnico ruske Sberbanke, se za letos pričakuje vsaj pet evrov letošnje dividende, ki bo, kot kaže, izplačana v dveh obrokih, kar je bolj v skladu s prakso na razvitih trgih. Še vedno pa lahko zaključimo, da so, glede na poslovanje in glede na primerljive banke, delnice NLB še naprej podcenjene. To pa še toliko bolj, če upoštevamo dve nedavni akviziciji ter da bodo pri ECB letos najverjetneje le nekoliko dvigovali obrestno mero, kar tipično poviša profitabilnost bank.

Prihodnji teden pa nas čaka pravi »super četrtek« na domačem borznem parketu. Ta dan naj bi svoje rezultate za letošnji prvi kvartal objavile Krka, Intereuropa in zavarovalnici Skupina Triglav in Zavarovalna skupina Sava (Sava Re). V naslednji petek objavlja še Petrol, ki je nedavno za časnik Finance zatrdil, da do konca leta ne vidi težav, kar se tiče dobave naftnih derivatov, kljub aktualnemu evropskemu embargu na rusko nafto.

Ne glede na vse, ki poročajo, bo naslednji teden v središču pozornosti seveda novomeška Krka, pri kateri bo vlagatelje predvsem zanimal dejanski vpliv rusko-ukrajinske krize na poslovanje prvega četrtletja in na finančni izid, kakor tudi nove prognoze za celotno leto 2022 in za nekaj prihodnjih. Pri obeh zavarovalnicah pa lahko pričakujemo dober rezultat, saj so splošne tržne razmere zdaj še vedno zelo dobre.


mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
25.05.2022
15°C / 28°C
četrtek
26.05.2022
15°C / 28°C
petek
27.05.2022
16°C / 30°C