PATER MARKO IVAN RUPNIK V IDRIJI O IZZIVIH CERKVE DANES

Ponedeljek, 11. junij 2018

Dekanija Idrija-Cerkno  je v okviru priprav na misijon 2019 organizirala predavanje patra dr. Marka Ivana Rupnika z naslovom »Podoba cerkve danes«. Na njem je predavatelj odstrl svoja razmišljanja, kakšna bi morala biti Cerkev danes, da bi odgovorila na izzive sodobnega časa.

Marko Ivan Rupnik, rojak s Črnovrškega, svetovno poznani teolog in  umetnik- večkrat nagrajeni avtor številnih mozaikov v najbolj eminentnih sakralnih objektih po Evropi, pa tudi Siriji in Združenih državah Amerike, je tudi ugleden predavatelj in svetovalec Papeškega sveta za kulturo.
Zbranim  na predavanju je spregovoril o razliki med vero in religijo. Kot je pojasnil, smo se navadili, da v imenu nekega boga, v imenu neke transcendence, neke duhovnosti, neke religiozne etike človek izpopolni sebe, da uveljavlja sebe, pa čeprav pod religiozno etiketo.  Vera pa je čisto nekaj drugega, predvsem je sprejetje novega načina bivanja. Religije se je treba osvoboditi in spet odkriti vero kot vero, pravi Rupnik. In kaj loči vernika od zgolj religioznega človeka?
-------------
izjava Marko Ivan Rupnik
--------------
Spoznati moramo, da najvažnejše ni to, da smo popolni, marveč da smo ljubljeni in da kot osebe pripadamo občestvu, pojasnjuje Rupnik.
Vera je »sprejem novega življenja« in ne preprosta zavzetost za verske prakse. Tak človek lahko razodeva svojo popolnost, lahko je formalno brezhiben, toda »razodeva le samega sebe«. Manjka mu nekaj temeljnega: ne more razodevati »življenja kot občestva, kot vključevanja drugega«, pravi pater Marko Ivan Rupnik. 

Metka Rupnik


 

izjava Marko Ivan Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C