DANES OPOZORILNA STAVKA ZAPOSLENIH V SOCIALNIH IN ZDRAVSTVENIH ZAVODIH

Torek, 13. februar 2018

Po včerajšnji stavki policistov danes poteka dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Stavka poteka med 8. in 10. uro, in sicer v zdravstvenih in socialnih zavodih po Sloveniji, torej v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, centrih za socialno delo, socialno-varstvenih zavodih oziroma domovih upokojencev, varstveno delovnih centrih ...
Kljub stavki je v omenjenih ustanovah zagotovljen minimalen delovni proces.
V zdravstvenih domovih in bolnišnicah med stavko zdravstveni delavci opravljajo dejavnost v skladu s sprejetimi strokovnimi standardi in etičnimi kodeksi.
V socialnovarstvenih zavodih, denimo domovih upokojencev,  in posebnih socialnovarstvenih zavodih poteka delo kot sicer ob nedeljah, torej ne izvajajo ne nujnih storitev, v okviru storitve pomoči na domu pa v času stavke izvajajo celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo ter samo nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč in podporne storitve.
V zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih v času stavke ne izvajajo ne nujnih storitev, za otroke in mladostnike, ki so vključeni v vzgojno izobraževalni program in za druge osebe, za katere se v času stavke ne izvajajo terapevtski programi, pa je zagotovljeno varstvo.

Na centrih za socialno delo v času stavke izvajajo le aktivnosti nujne prve socialne pomoči ter naloge po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Lekarne so zaprte od 8. do 10. ure, izdajajo le zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila. V lekarnah je v tem času mogoče dobiti tudi zdravila, ki jih je sicer mogoče dobiti brez recepta, a so namenjena npr. zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj.

Današnja opozorilna stavka med 8. in 10. uro poteka tudi v domovih starih na Idrijskem in nekaterih drugih socialnih in zdravstvenih ustanovah v Idriji. 
Kot so nam potrdili v Zdravstvenem domu Idrija, je bilo vodstvo zdravstvenega doma, kot to določa Zakon o stavki, s sklepom glavnega odbora sindikata o stavki uradno obveščeno januarja, uradno napoved pa je vodstvu podal tudi predsednik stavkovnega odbora v idrijskem zdravstvenem domu, kar pomeni, da so se dvourni opozorilni stavki danes v času med 8. in 10. uro pridružili tudi zaposleni v zdravstveni negi v Zdravstvenem domu Idrija, ki so se za pridružitev stavki odločali posamezno. Tudi v času stavke je pacientom zagotovljena vsa nujna medicinska pomoč, nega in oskrba, izvajajo se zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo okvaro zdravja ali smrt ter vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let in starejše od 65 let, zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom, izvedeni pa bodo tudi vsi morebitni ukrepi, ki bi zagotavljali preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Jutri bodo stavkali zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zato, kot drugod po Sloveniji, tudi v šolah na Idrijskem pouka ne bo.

Metka Rupnik


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.02.2019
-0°C / 13°C
sreda
20.02.2019
2°C / 12°C
četrtek
21.02.2019
1°C / 15°C