IDRIJSKI MLADI PLANINCI NEPREMAGLJIVI

Nedelja, 21. januar 2018

Trzin je bil včeraj  pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 29. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljenem planinskem tekmovanju za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Osnovnošolske zmage se je veselila ekipa Fosili iz Podnanosa, domačini Obriti orli iz Trzina so bili drugi, tretje mesto so si prislužile Gorske košute iz Tržiča. V srednješolski kategoriji so bili tudi letos nepremagljivi Idrijčani na prvih štirih mestih: Gorske zjale, Beli ženi, Dva strašna majstra in Diagonalista.

Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, na podobni preizkušnji so se tretjič pomerili tudi srednješolci. Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 20 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Nove državne prvakinje so postale tekmovalke iz ekipe Fosili (PD Podnanos, OŠ Draga Bajca Vipava), tik za njimi so bili lanski zmagovalci Obriti orli (PD Onger Trzin, OŠ Trzin), tretje pa Gorske košute (PD Tržič, OŠ Tržič).

Da so srednješolske lovorike plod dolgoletnega dela, so pokazali idrijski planinci, ki so znova pobrali vsa najvišja mesta. Že drugič zapored sta zmagali Klara Kavčič in Barbara Čibej, ki sta se poimenovali Gorske zjale, članici ekipe državnih prvakov pa sta bili že kot osnovnošolki. "Na tekmovanju Mladina in gore je treba pokazati široko planinsko znanje, ki ga nadgrajujeva z izkušnjami v realnem svetu. Udeležujeva se taborov in planinskih izletov našega društva, vedno več hodiva v gore tudi sami, z družino in prijatelji, s katerimi se tudi družimo na taborih in se skupaj pripravljamo na tekmovanje. Štirje od nas smo v zadnjem letu uspešno opravili izpit za mladinske voditelje in zdaj pomagamo v društvu, tudi pri organizaciji zimovanj ali drugih akcij," sta v krogu svojih planinskih prijateljev vtise strnili gimnazijki. V Idriji se kali rod mladih planincev, ki zna celostno zajeti in pokazati planinsko znanje, za kar gredo zasluge predanemu mentorju in predsedniku PD Idrija Nacetu Breitenbergerju, pa tudi drugim, ki v Idriji skrbijo za planinski podmladek

Ivan Seljak
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 11°C
ponedeljek
29.11.2021
7°C / 10°C
torek
30.11.2021
4°C / 10°C