SVETA NOČ - SLOVENSKE JASLICE 26 LET KASNEJE

Torek, 26. december 2017

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Dediščina niso le najdbe, dolgočasni zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti, oblikuje našo identiteto in življenje. Naša dediščina ni samo stvar preteklosti, ampak pomembno sooblikuje tudi našo prihodnost.

Leta 2014 je Društvo Baška dediščina začutilo, da svoje poslanstvo ohranjanja kulturne dediščine poveže z zgodbo snemanja prve verske oddaje v samostojni Sloveniji »Sveta noč – Slovenske jaslice«, ki je nastala leta 1991 v produkciji RTV Slovenija, v kateri so zaigrali domačni iz Stržišč in Podbrda. Po 26 letih se je ponovno zbrala »filmska družina« in obujala spomine na čas snemanja. Ujeli so tudi spomine režiserja Igorja Šmida in pripovedovalke Tajde Lekše. Spomine je zapisal tudi urednik Janez Lombergar.

Letos pa je dozorel čas, da je društvo s prijaznim sodelovanjem takratnih ustvarjalcev oddaje seglo v zibelko posrebrenih spominov.

Scenarij in režija dokumentarnega filma »Sveta noč – Slovenske jaslice 26 kasneje« sta rezultat  prostovoljnega dela članov Društva Baška dediščina. Pesem Sveta noč so zapeli pevci cerkvenega pevskega zbora iz Podbrda in Stržišč, organistka je bila njihova vodja Marta Volf Trojer. Snemalec in montažer pa je bil Andrej Rutar.

V društvu so ponosni, da je dokumentarni film nastajal tudi v sozvočju z režiserjema Igorjem Šmidom in Janezom Lombergarjem ter z bralko teksta Tajdo Lekše, pa čeprav le na daljavo. Ob urejanju producentskih in avtorskih pravic pa je vzpostavilo tudi pristno in zelo odzivno vez z RTV Slovenija. 

Nastala je še ena zgodba  »Sveta noč – slovenske jaslice, 26 let pozneje«, ki je oddajo iz leta 1991  s pomočjo lokalne skupnosti še močneje utrdila v prostoru Baške grape in razširila glas o njej preko njenih meja.

Leto 2018 bo posvečeno Evropskemu letu kulturne dediščine. S premiero filma, ki se jo je udeležilo okrog 100 ljudi tudi Društvo Baška dediščina vstopa v kolesje številnih dogodkov, ki ga bodo bogatili. Zanimivo je, da bo prav v tem letu poteklo 300 let od nastanka pesmi Sveta noč.

Olga in Alenka Zgaga, Tjaša Jurman

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
26.02.2021
3°C / 22°C
sobota
27.02.2021
5°C / 17°C
nedelja
28.02.2021
2°C / 16°C