ČLANI TD NOVAKI SO SE PREDSTAVILI NA PRIREDITVI KMEČKI DAN V BOTANIČNEM VRTU UNIVERZE V LJUBLJANI

Ponedeljek, 25. september 2017

Člani Turističnega društva Novaki so se včeraj predstavili na prireditvi, imenovani Kmečki dan v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. TD Novaki in vodja Botaničnega vrta, cerkljanski rojak, dr. Jože Bavcon že vrsto let sodelujeta pri junijskem pohodu na Kopo, ki se ga dr. Bavcon z veseljem udeleži in obogati z vodenjem po tej rastlinsko pestri poti.
Obisk so mu Novačani včeraj vrnili in na novi lokaciji Botaničnega vrta, kjer stoji tudi čebelnjak, prikazali obdelavo žita na ročni in strojni pogon. Pod vodstvom Silva Čemažarja in s pomočjo avtentičnih strojev, ki so jih Novačani v ta namen pripeljali v Ljubljano, so najprej omlatili žito, ga očistili, domačin Janko Peternelj pa je izdelal tudi pravi škopnik. Obiskovalce, ki so z zanimanjem in pohvalami prisostvovali prikazu, so člani turističnega društva pogostili s kulinaričnimi dobrotami. Tako so na lep način spoznali Novake in Cerkljansko, ki ponuja obilo etnoloških in turističnih zanimivosti.
Za zaključek je dr. Bavcon svoje rojake povabil še v tropski rastlinjak in ga obogatil s svojim slikovitim vodenjem.
Takšna srečanja so koristna za obe strani, predvsem pa je spodbudno dejstvo, da tudi meščane še kako zanimajo pristna kmečka opravila.


Urša Ambrožič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C