PRVA URBANA OPREMA NA BRUSOVŠU

Petek, 30. junij 2017

Prebivalci in obiskovalci idrijskega mestnega predela Brusovše so od minulega tedna deležni nove začasne urbane opreme, ki bo tamkaj stala vsaj do septembra, ko bodo sprejete nadaljnje odločitve o ukrepih za oživitev javnih prostorov v tej idrijski soseski.

Kot smo že poročali, društvo ProstoRož v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora in ob podpori ministrstva za okolje in prostor v soseski Brusovše letos izvaja projekt Trajnostna urbana regeneracija, čigar namen je z novimi urbanističnimi pristopi spodbuditi oživljanje javnih prostorov in ustvarjanje bolj prijaznih mestnih predelov.

V društvu so v začetku leta pripravili analize javnih prostorov, se pogovarjali s prebivalci, lokalnimi institucijami in podjetji ter izvedli anketo med prebivalci. Na podlagi zelo dobrih odzivov lokalnih prebivalcev, prejeli so namreč skupno kar 124 pobud, in po pogovoru z občinsko upravo so zasnovali predlog začasne urbane opreme, ki je bila tudi ena od želja in potreb prebivalcev Brusovš. Ta začasna oprema, narejena iz ponovno uporabljenih šolskih stolov in klopi, sodov in smrekovih desk, spodbuja uporabo zgornjega dela Arkove ulice kot sprehajališča in olajša sprehode uporabnikov do topilnice in nazaj. Poleg klopi, dreves in miz bodo v prihodnjih mesecih postavljeni novi koši za smeti, občinska uprava pa išče rešitve za dodatno osvetlitev ulice in bolj lično ureditev ekoloških otokov. Načrtovana kolesarska steza po spodnjem delu Arkove ulice bo dodatno spodbudila trajnostno mobilnost v tem zelo aktivnem mestnem predelu. Sredstva za drevesa in koše za smeti prispeva Krajevna skupnost Mesto Idrija.

Zgodaj jeseni bodo lokacije in izvedba urbane opreme ponovno pregledane in v sodelovanju z lokalnimi prebivalci določene trajnejše rešitve, v dogovoru s pristojnimi pa bodo iskali rešitve za ustreznejši parkirni režim, ki bi povečal zelenice in ohranil število parkirnih mest ter možnost priklopa stanovanjskih blokov na daljinsko ogrevanje.


Metka Rupnik (po ProstoRož) 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.04.2021
7°C / 21°C
sobota
24.04.2021
6°C / 21°C
nedelja
25.04.2021
6°C / 22°C