ZDRAVNIK ZA OŽIVLJANJE MESTNEGA JEDRA IDRIJE

Sreda, 28. junij 2017

Te dni se v Idriji mudijo predstavniki devetih evropskih mest iz Italije, Hrvaške, Češke, Poljske, Irske, Nizozemske, Francije, Portugalske in Španije, ki so poleg Idrije vključena v projekt City Center Doctor, financiran iz programa URBACT. Njegov cilj je oživiti mestna jedra in vrniti dejavnosti v opuščene objekte ali območja starih mestnih jeder.

V projektu, v katerem sodeluje 10 evropskih mest, med njimi tudi Idrija, je osrednje vodilo izmenjava izkušenj in znanj na področju celostnih politik urbanega in trajnostnega razvoja. Idrijska občina se v projektu, ki ga izvaja v sodelovanju z Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo, posebej osredotoča na vprašanja, kot so pomanjkanje družabnega življenja v centru mesta Idrija, kar se odraža v usihanju živahnosti in slabši izkoriščenosti javnih prostorov, slabši trgovski ponudbi v centru, izseljevanju mladih, možnosti za podjetniške dejavnosti ter prevladujoči odvisnosti prebivalcev in obiskovalcev centra od uporabe avtomobilov. Predstavniki projektnih partnerjev vseh sodelujočih mest se v okviru delovnih srečanj vsakič sestanejo v drugem partnerskem mestu, si ga ogledajo ter ga podoživijo kot zunanji obiskovalci in tako lažje prepoznajo njegove prednosti in pomanjkljivosti.


Predstavniki partnerskih mesto so se tako včeraj sprehodili po mestnem jedru Idrije in beležili svoje ugotovitve, ki so jih zatem predstavili na skupni delavnici. Med predlogi, ki so jih izpostavili projektni udeleženci iz drugih evropskih mest, so bili, da je potrebno pregnati avtomobile s starega mestnega trga in tovornjake iz središča mesta, izboljšati zakonodajo, da bo omogočala razlastninjenje neodgovornih lastnikov starih, propadajočih in zato že nevarnih objektov v mestu, narediti idrijsko rudarsko zgodbo bolj opazno na vsakem koraku v mestu, izboljšati načine promocije mesta, okrepiti soudeležbo mladih v urbanem javnem življenju, saj ti prispevajo sveže, inovativne ideje, razširiti ponudbo prireditev in aktivnosti v mestu, ki bi pritegnile več obiskovalcev, oživiti aktivnosti ob in na reki Idrijci. Posebej pa so pohvalili čistočo in urejenost mesta, urbane cvetne vrtičke, izjemno bogastvo kulturne in tehniške dediščine, čistost reke ter prijaznost prebivalcev mesta.

V prihodnjih dneh bodo udeleženci mednarodnega projekta v Idriji strnili svoje predloge, končni rezultat pa bo akcijski načrt ukrepov za revitalizacijo starega mestnega jedra Idrije.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
02.06.2023
13°C / 28°C
sobota
03.06.2023
16°C / 27°C
nedelja
04.06.2023
15°C / 28°C