CERKNO OSVOJILO REGIJSKI ZLATI KAMEN

Torek, 14. marec 2017

Nagrado Zlati kamen 2017 za razvojno najbolj prodorno občine Slovenije je na tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije v Festivalni dvorani prejela mestna občina Podčetrtek. Zmagovalko je razglasil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Ostale regijske zmagovalke so občine Cerkno v prvi regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Kamnik v tretji regiji od Posavja do Koroške in Lendava v četrti regiji vzhodne Slovenije.


Podčetrtek je zgleden primer za razvojni model uspešnega manjšega kraja. V kraju ob Sotli so znali izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, ki Podčetrtek pozicionira kot »kraj telesnega in duhovnega zdravja«. Na ta vsebinski sklop so v Podčetrtku pripeli večje in manjše znamenitosti kraja in jih povezali v prepričljivo zgodbo, ponudbo pa s pomočjo dobro zasnovanih investicij še dodatno okrepili. Tako so se na znamko pripeli tudi lokalni podjetniki, s pomočjo njihovih izdelkov pa so v kraju razvili še nove dogodke.


Med regijskimi zmagovalci je bila tudi občina Cerkno. Kot so zapisali izvajalci projekta, gre za vzoren primer, kako z inovativnostjo, spretnim oblikovanjem ponudbe in trženjem ter s pravo mero entuziazma postaviti majhen in odmaknjen kraj dobesedno na svetovni zemljevid. Prav zato naj bi jih Cerkno prepričalo bolj kot Bohinj, Kranjska gora, Bled ali Piran - torej močno uveljavljeni turistični kraji z izrazitimi naravnimi danostmi. V Cerknem nimajo ne morja, ne slikovitega jezera in ne Alp. Zato pa so pri oblikovanju turistične ponudbe znali izkoristiti prav vsako malenkost, ki jo ponuja kraj. In še več: pri pripravi razvojnih projektov se zna Cerkno povezovati tudi s kraji zunaj Slovenije. Še eno posebnost poudarjajo v sporočilu za javnost: tudi ko je bila največja kriza, v Cerknem skorajda niso poznali brezposelnosti. 

Doslej so organizatorji podelili šest zlatih kamnov, prva ga je leta 2012 prejela Idrija, sledile so občine Postojna, Škofja Loka in Šentrupert, lani pa je nagrada pripadla slovenski prestolnici.


Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
30.10.2020
5°C / 19°C
sobota
31.10.2020
5°C / 19°C
nedelja
01.11.2020
6°C / 20°C