OB KULTURNEM PRAZNIKU SO SE V CERKNEM POKLONLI GRADNIKU

Nedelja, 12. februar 2017

Ob letošnjem prazniku slovenske kulture sta Občina Cerkno in OŠ Cerkno v prostorih šole v petek pripravili osrednjo občinsko slovesnost z naslovom Padajoče zvezde, posvečeno pesniku Alojzu Gradniku ob 50. obletnici njegove smrti.

Padajoče zvezde je naslov njegove prve pesniške zbirke iz leta 1916, ki jo je izdal v času, ko je v Cerknem služboval kot okrajni sodnik. Njegov pesniški opus je bogat in raznolik, zaznamujejo ga različne tematike, med katerimi poleg osebno izpovedne ljubezenske prevladujeta predvsem domovinska in filozofska. Ravnatelj Milan Koželj je ob tem izpostavil:

Milan Koželj 1

Na prireditvi so se z recitacijami izbora Gradnikovih pesmi predstavili osmošolci, za glasbeni okvir pa so s pesmimi iz ljudske in ponarodele  slovenske glasbene zakladnice poskrbeli OPZ Potočki OŠ Cerkno in Ženski pevski zbor Cerklanke pod vodstvom Vanje Lampič, nastopili so gojenci Glasbene šole Cerkno s profesorico Tejo Ličar Močnik. Prireditev so učenci zaključili z recitacijo soneta z naslovom Cerkno, ki ga je Gradnik napisal v času službovanja v Cerknem, objavljen pa je bil v zbirki Primorski soneti. 

Milan Koželj 2

Kar je še eno od dejanj, s katerimi se bodo v Občini Cerkno v prihodnje poklonili temu polega Župančiča najpomembnejšemu liriku starejšega pesniškega rodu med obema vojnama. 

Damjana Peternelj


Milan Koželj 1
Milan Koželj 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
16°C / 32°C
ponedeljek
13.07.2020
15°C / 28°C