IDRIJSKA DIJAKA V FRANCOSKI GVAJANI

Sreda, 09. december 2015

Dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija sodelujejo v projektu Erasmus+ Airnet, v katerem 6 evropskih šol raziskuje različne pojave, povezane s temo zraka. Dva dijaka, Tilen Mavri in Žiga Markovič, ter mentor Nejc Grošelj so obiskali Francosko Gvajano in se v mestu Kourou udeležili 3. mednarodnega srečanja dijakov ter ob skupnem delu na projektu spoznavali raznoliko kulturo sovrstnikov iz Å panije, Anglije, Nemčije in Francoske Gvajane.
V mestu Cayenna, prestolnici Francoske Gvajane, kjer vladajo visoke tropske temperature, so jih gostili dobrosrčni, gostoljubni družini. Vsi dijaki so v prvih dveh dneh ostalim sodelujočim predstavili različne raziskave na temo zraka. V imenu Gimnazije Jurija Vege sta predstavila Slovenijo ter projekt izdelave kaskadnega impaktorja in quadrocopterja. Naslednje dni so doživeli še vrsto zanimivosti. Ogledali so si izstrelitev rakete z dvema televizijskima satelitoma, ki je popolnoma razsvetlila mračno nebo, obiskali Opičji hrib, znan po nekaterih redkih tropskih pticah, od koder se odpira prekrasen razgled na neokrnjeno tropsko gozdovje, kjer je tudi  visokotehnološki vesoljski center. Obiskali so živalski vrt, ki jim je omogočal tudi pogled na eksotiko tropskega gozda. S katamaranom so se odpeljali na Hudičev otok, ki je znan po nekdanjem zaporu političnih ujetnikov in filmu Metulj. Imeli so čudovit razgled na Atlantik in na sosednja dva otoka, hkrati so na otoku hranili opice in jedli kokos. Ogledali so si tudi zanimiv muzej Evropske vesoljske agencije ESA, kjer so spoznali celoten potek izstrelitve satelita v orbito. Zaključek aktivnosti so doživeli z družabnim kampiranjem ob reki, kjer so prvič imeli možnost prespati v visečih mrežah.
Francoska Gvajana je presegla pričakovanja idrijskih dijakov in mentorja. Kljub temu, da je del Francije, je namreč način življenja čisto drugačen kot v Evropi. Na žalost so opazili tudi veliko onesnaženih delov, večinoma v mestih, in veliko razlik med sloji. Izkusili pa so tudi nepričakovano raznolikost kulture in kulinarike, v kateri prevladujejo ribe in pikantna hrana.

Tilen Mavri in Žiga Markovič 

Foto: Nejc Grošelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
03.10.2023
12°C / 26°C
sreda
04.10.2023
13°C / 23°C
četrtek
05.10.2023
11°C / 25°C