IDRIJSKE ŽLIKROFE IN Å EBRELJSKI ŽELODEC NA VOÅ ČILNICE

Sobota, 07. november 2015

Filatelistično društvo Idrija in Občina Idrija sta sinoči v sodelovanju s Pošto Slovenije na idrijskem gradu pripravila svečano promocijo izida poštnih znamk z motivoma idrijskih žlikrofov in šebreljskega želodca, ki sta izšli v dolgoročni seriji Z Žlico po Sloveniji.
Pošta slovenije je obe znamki z včerajšnjim dnem poslala v obtok, s tem pa je bila uresničena tudi dolgoletna želja in večkratna pobuda idrijskih filatelistov, da bi idrijski žlikrofi in še katera od drugih specialitet iz naših krajev ugledali luč sveta tudi na poštni znamki. Sicer pa sta znamki z nominalno vrednostjo 0,77 evra izšli ob pravem času, pred začetkom decembra, v mesecu prazničnih voščilnic, zato je upati, da bodo Idrijčani in Cerkljani znamki z idrijskimi žlikrofi in šebreljskim želodcem vestno lepili na božične in novoletne voščilnice, jih pošiljali po Sloveniji in svetu in tako prispevali k prepoznavnosti naših krajev.
Na včerajšnji svečani promociji obeh znamk so veselje nad izidom obeh poštnih obeležij v kratkih nagovorih izrazili podžpan občine Idrija Bojan Režun, predsednikm Filatelističnega društva Idrija Franci Jereb, predsednik Filatelistične zveze Slovenije dr. Peter Suhadolc, predsednik KS Å ebrelje Evgen Ozebek in predstavnik Pošte Slovenije Franc Gorup, ki je poštni znamki tudi podrobneje predstavil.
Na dogodku je bilo slišati tudi kar dve zanimi pesmi, ki so ju navdahnili idrijski žlikrofi. Prvo je najti v prvi in hkrati edini številki prigodniškega glasila Siratka, ki ga je skupina idrijskih prijateljev leta 1920 zasnovala in izdala v tedanjem idrijskem hotelu Didič. Drugo pa je spesnila Marija Kavčič-Mici z domačije pri Trčku pod Kobalovimi planinami. Na prireditvi jo je porebral njen brat, idrijski zgodovinar Janez Kavčič. Dogodek je s svojo peto pesmijo obogatil tudi Idrijski oktet.
V čast izida obeh znamk je v Galeriji pri črnem orlu v Idriji te dni na ogled tudi priložnostna razstava poštnih znamk člana Filatelističnega društva Idrija Janka Å tampflja z motivi jedi po svetu.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C