OD JUTRI IDRIJSKI ŽLIKROFI IN ŠEBRELJSKI ŽELODEC TUDI NA ZNAMKAH

Četrtek, 05. november 2015

Jutri bo Pošta Slovenije poslala v obtok dve poštni znamki, kjer sta upodobljena motiva idrijskih žlikrofov z bakalco in šebreljskega želodca. Kot ob vseh dosedanjih izdajah poštnih znamk z motivi iz naših krajev, bo tudi ob tej priložnosti Filatelistično društvo Idrija skupaj z Občino Idrija in v sodelovanju s Pošto Slovenije na idrijskem gradu pripravilo slovesno promocijo novih filatelističnih obeležij.

Z jutrijšnjo izdajo dveh znamk s kulinaričnima specialitetama z Idrijskega in Cerkljanskega, ki sta bili tiskani v Pragi in sta izšli v paru v dolgoročni seriji Z žlico po Sloveniji, se uresničuje že večkratna dolgoletna pobuda idrijskih filatelistov Pošti Slovenije, da bi na poštni znamki izdala tudi motiv idrijskih žlikrofov in še podobo kakšne druge kulinarične dobrote iz naših krajev. Dobra priložnost se je znova pokazala pred leti, ko so bili idrijski žlikrofi zaščiteni z evropsko zaščito kot zajamčena tradicionalna posebnost, ker pa so postopki za izid priložnostnih poštnih znamk dolgi in ima Pošta Slovenije svoj dolgoročno izdelan vrstni red izidov določen za nekaj let vnaprej, sta kulinarična motiva z Idrijskega in Cerkljanskega prišla na vrsto v teh dneh. Znamki, ki sta ju oblikovala Edi Berk in Tomo Jeseničnik, sestavljata mozaik kulinarične podobe Slovenije na znamkah v tej seriji, ki jo je Pošta Slovenije začela na vzhodni meji in jo preko osrednje Slovenije do zahodne meje vsako leto dopolnjuje z dvema novima kulinaričnima poštnima znamkama. Letos sta tako prišli na vrsto Idrija in Cerkno, prihodnje leto pa bosta na znamki motiva specialitet s Tolminskega.

Na jutrijšnji svečani promociji na idrijskem gradu bodo znamki tudi uradno poslali v obtok, od jutri pa bo v Galeriji pri črnem orlu na ogled trudi priložnostna razstava poštnih znamk člana Filatelističnega društva Idrija Janka Å tampflja z motivi jedi po svetu.

Sicer pa sta znamki z nazivno vrednostjo 0,77 evra izšli ob pravem času, pred začetkom decembra, v mesecu prazničnih voščilnic, zato je upati, da bodo Idrijčani in Cerkljani znamki z idrijskimi žlikrofi in šebreljskim želodcem pridno lepili na božične in novoletne voščilnice, jih pošiljali po Sloveniji in svetu in tako prispevali k prepoznavnosti naših krajev.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C