POSVET O POMENU BOHINJSKE PROGE ZA RAZVOJ TURIZMA

Četrtek, 22. oktober 2015

Včeraj je v Tolminu potekal posvet o pomenu Bohinjske proge, ki sta ga organizirala župana občin Tolmin in Bohinj, udeležili pa so se ga predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, Direkcije RS za infrastrukturo, predstavniki Slovenskih železnic in turističnih agencij.


Bohinjska proga je potrebna je posodobitve, vendar na takšen način, da bi obdržala svoj sedanji značaj in tako ohranila tehnično dediščino. Za večjo izkoriščenost pa bo potrebno usklajevanje tudi z avtobusnimi prevozniki na tem območju.


Sami muzejski vlaki, ki vozijo potnike med Novo Gorico in Jesenicami, niso dovolj, domači in tuji obiskovalci ter prebivalci krajev ob Bohinjski progi si želijo tudi sodobnejšega potniškega prometa. Takega, ki bo lahko prevažal kolesarje, večje število avtomobilov na obstoječih avtovlakih, ki bo kraje ob železniški progi povezal večkrat na dan in bo poleg prevoza ponujal tudi druge turistične produkte, je bilo slišati v razpravi na okrogli mizi.


Sodelujoča Matjaž Marušič in Ervin Sorč sta ob tem izpostavila primere dobrih praks iz naših sosednjih držav. Opozorila sta tudi na napake, ki se ne bi smele dogajati, če želijo Slovenske železnice prevoze z vlakom približati ljudem in jih pripraviti do tega, da bodo vsaj za nekaj časa svoje avtomobile pustili doma.


Tolminski župan Uroš Brežan je poudaril predvsem zaprtost Posočja proti osrednjemu delu države. Prebivalci ob reki Soči si želijo hitre železniške povezave med Novo Gorico, Tolminom in Ljubljano. In kakšen je Brežanovem mnenju potencial Bohinjske proge?


Izjava: Uroš Brežan


Posebej so izpostavili kolesarje,ki bi radi na izlet odšli s svojimi kolesi. ÄŒeprav so v poletnem času že preuredili nekaj vagonov tako, da so na njih lahko parkirali tudi kolesa, prostora za vse večje povpraševanje ni bilo dovolj.


Vodja službe za prodajo in marketing pri Slovenskih železnicah Gorazd Hartner je povedal, da jim je ta problem poznan in ga bodo do začetka nove kolesarske sezone nekako poskušali rešiti. Ob tem je napovedal še nekatere druge novosti, med njimi predvsem uvajanje enotne vozovnice z avtobusnimi prevozniki, s katero bi rešili usklajevanje voznih redov.


Ob koncu so prisotni sprejeli memorandum, s katerim so tolminskega in bohinjskega župana, Uroša Brežana in Franca Kramarja zadolžili, da se v imenu sodelujočih pogovarjata s Slovenskimi železnicami ter poskušata tako realizirati vse izpostavljene predloge.STA

 

Izjava: Uroš Brežan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
22.04.2021
6°C / 17°C
petek
23.04.2021
7°C / 22°C
sobota
24.04.2021
7°C / 22°C