POSLOVIL SE JE IVAN MOHORIČ - JOHN

Torek, 30. junij 2015

Danes je v Idriji, v 64-letu življenja in po težki, hudi bolezni svoje življenje sklenil eden najbolj prepoznavnih Idrijčanov Ivan Mohorič.

Ivan Mohorič - John, je bil človek, ki je v svojih razmišljanjih vedno stopal korak pred časom. "Edino naključje so ključi, naloženi drug vrh drugega", je bilo načelo, ki je zaznamovalo delovanje in življenje tega raziskovalca pradavnih skrivnosti, večnih vprašanj človeštva, pisatelja, novinarja. Prek različnih poklicev si je pridobil pravo polihistrorsko znanje, ki ga je nadgradil z meseci prečutih večerov in noči ob prebiranju poljudnih in strokovnih knjig najrazličnejših mislecev in raziskovalcev. Podvomil je v današnje znanstvene razlage in ideologije, ki vladajo svetu in začel raziskovati pri temeljih -v zapisih najstarejših zemeljskih civilizacij, v sporočilih mitov in bajk, v pročilih o presenetljivih sodobnih odkritjih. Gradil je svoje teorije, ki so se mu potrjevale na mednarodnih kongresih v osebnih pogovorih s svetovno znanimi znanstveniki "drugačnih razmišljanj", upokojenimi strokovnjaki Nase, nekdanjimi uslužbenci ruske vojske, alternativnimi zdravilci in arheologi, ki postavljajo na glavo trditve uradne znanosti.

Pri tem pa ni širil le svoja, ampak tudi naša obzorja. Ivan Mohorič je že pred več kot dvajsetimi leti v idrijsko in slovensko javnost vnesel svobodo drugačnega razmišljanja in prepričanje, da si vsaka, na prvi pogled še tako nenavadna ideja, zasluži resen in temeljit, celo znanstven premislek.

Prav zaradi svoje širine, izjemne razgledanosti, nezmotljivega spomina in redkega daru povedati zapletene vsebine na človeku razumljiv način, začinjeno s humorjem, je bil zelo priljubljen gost številnih radijskih in televizijskih oddaj.

Dolga leta je bil tudi zvest sodelavec našega radia. Svoja raziskovanja, razmišljanja in ideje, zbrane v knjigah, je predstavljal našim poslušalcem, najbolj prepoznavna in odmevna pa je bila serija oddaj Podobe onkraj, tedaj v slovenskem medijskem prostoru ena prvih, v katerih je Ivan s sogovorniki odstiral najrazlična mejna področja življenja.

Ivan Mohorič je bil dragocen tudi kot prijatelj, ki nas je gostoljubno sprejemal v svoje ustvarjalno pribežališče na Kanomeljskem Razpotju, na večerne debate o večnih človeških vprašanjih.

Težka, dolgotrajna bolezen je pred meseci zamajala njegov mogočno postavo, odločen značaj in prepričanje, da je za vsako zagato mogoče najti rešitev.

Njegova zapuščina je bogata: devet knjig, preko 500 zapisov, člankov v revijah, časopisju, številne radijske in televizijske oddaje ter množice, ki jih je navduševal s svojimi iskanji.

In če bi lahko, bi se zagotovo poslovil s parafrazirano mislijo ameriškega astronavta Edwina Aldrina:

"V tej dimenziji ne obstajam več!"


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C