SANJSKA STROJA BOSTA URESNIČENA

Ponedeljek, 04. maj 2015

Se spomnite, koliko izjemnih idej za neverjetne stvaritve se je nekdaj podilo po vaši otroški glavi, a ni bilo nikogar, ki bi vam jih pomagal uresničiti. Dva sanjska stroja otrok z Idrijskega pa bosta prav kmalu postala resničnost.

Otroci iz skupine Pikapolonice iz Vrtca Idrija, enota Godovič, so si kot skupina zamislili sanjski stroj dinozavra na daljinca, ki pobira igrače. Ideja Vida Tušarja, učenca 3. razreda Osnovne šole Idrija, pa je magnetni avto na raketni pogon. Oba sanjska stroja bosta do konca letošnjega šolskega leta tudi resnično izdelana, saj so koncept obeh sanjskih strojev v nadaljevanju izdelali študentje Univerze v Novi Gorici, z izdelavo pa se že "spopadajo" dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija. Sicer so svoje sanjske stroje risali učenci na vseh osnovnih šolah na Idrijskem, v Idriji, Spodnji Idriji in ÄŒrnem Vrhu, ter malčki v Vrtcu Idrija.

Ideji obeh sanjskih strojev sta bili za uresničitev izbrani v okviru mednarodne pobude MyMachine, s sedežem v Kortrijku v Belgiji, ustanovili pa so jo Leidal, sklad skupnosti Zahodne Flandrije in univerza za uporabne znanosti HOWEST. Gre za neprofitno iniciativo, ki jo v Belgiji izvajajo že od leta 2008, v Sloveniji pa smo se ji pridružili v začetku leta 2014. Namen iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževanju, in sicer tako, da se preko povezovanja vseh stopenj izobraževanja in industrije omogoča uresničitev idej otrok -izdelava njihovih sanjskih strojev.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.05.2022
11°C / 29°C
ponedeljek
23.05.2022
14°C / 30°C
torek
24.05.2022
17°C / 29°C