MAG. FRANC AVBERÅ EK ZAKLJUČUJE Z DELOM

Petek, 01. avgust 2008

Včeraj je s svojim delom v Rudniku Žirovski vrh d.o.o zaključil mag. Franc Avberšek, ki je na mesto direktorja sedel leta 2004, vse svoje aktivnosti pa posvetil zapiralnim delom.Mag. Franc Avberšek prihaja iz Velenja, kjer se je rodil 1949. Osnovno šolo je končal v Velenju, Gimnazijo v Celju, nato pa odšel na študij rudarstva v Ljubljano. 1972 končal študij, kasneje magistriral, se zaposlil v premogovniku Velenje. že od osmega razreda naprej delal na premogovniku. Zase pravi, da je vedel, da bo nekoč postal direktor rudnika, leta 1992 ga je zaneslo v politiko in kot minister za energetiko je sedel v prvi slovenski vladi pod taktirko Janeza Drnovška, nato ga je profesionalno delo vodilo na mesto direktorja Inštituta za ekološke raziskave, RIKO v Velenju, ki sedaj dela raziskave tudi za podjetje Rudnik Žirovski vrh, na čelo katerega je sedel leta 2004. Franc Avberšek.

Posnetek Franc Avbersek

S prihodom mag. rudarstva Franca Avberška, ki se po 42 letih delovne dobe in mnogih plodnih letih dela tako v rudarskih vodah kot tudi politiki odhaja v zaslužen pokoj, so rudnik dokončno zaprli, aktivno pa so pričeli urejati tudi obe odlagališči rudniških odpadkov Jazbec in Boršt. Jalovišče jamske jalovine Jazbec, na katerem dela opravlja Cestno podjetje Ljubljana, naj bi bilo sanirano v letošnjem letu, odlagališče hidrometalurške jalovine Boršt, kjer dela potekajo v organizaciji SCT Ljubljana, pa do leta 2010. Podjetje Rudnik Žirovski vrh d.o.o. s 13 zaposlenimi trenutno vrši inženiring, v septembru naj bi se število zaposlenih zmanjšalo na 5. Tudi lokalna skupnost po zaprtju rudnika prišla do svojega kosa pogače. Kot je obljubil že minister za okolje in prostor Janez Podobnik dobro leto in pol nazaj v pogovoru s prebivalci z območja, kjer je rudnik v preteklosti deloval, so prišli do kar lepe vsote, ki jo po zaprtju zagotavlja podjetje Rudnik Žirovski vrh d.o.o. To je skoraj milijon evrov.

Na mesto vršilca dolžnosti Rudnika Žirovski vrh d.o.o. je za dobo enega leta že sedel Peter Dolenc, univerzitetni diplomirani ekonomist, ki mu je Franc Avberšek zadnje delovne dni še svetoval na področju njegovega dela. Zdaj, ko zaključuje obdobje, v katerem je prevladovalo povečini le delo, tudi če ga je rad in z veseljem opravljal, se bo predvsem posvečal naravi, ženi, peki kruha in peciva, kuhanju ter vnukom, tako pravi, če ga bodo otroci razveselili z njimi.


Damjana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.06.2023
14°C / 26°C
petek
09.06.2023
15°C / 27°C
sobota
10.06.2023
13°C / 26°C