NIKAR V SMETI - AMPAK V LONEC

Torek, 31. marec 2015

V okviru letošnjega EKO dneva idrijska občina objavlja zanimiv natečaj, pisan na kožo zlasti varčnim in iznajdljivim gospodinjam.

Prezrela jabolka, že počrnele banane in star kruh niso za v smeti, saj jih lahko iznajdljiva gospodinja ali gospodinjec s pridom uporabi, pa ne le na klasičen način, predelane v kompot ali kruhove cmoke. Marsikdo v vsakdanjem življenju uporablja vrsto izvirnih receptov, kako iz presežka hrane pripraviti nekaj dobrega, novega, neobičajnega. Občina Idrija te dni v okviru EKO dneva razpisuje javni natečaj z naslovom Nikar v smeti -ampak v lonec. Namenjen je vsem, ki imajo kak lasten, izviren recept, kako iz presežka hrane, živil pred iztekom roka in že prezrelega sadja ter podobnih živil, ki bi jih sicer zavrgli, napraviti novo in slastno jed.

Na natečaju, ki traja do 8. aprila, lahko z največ 3 recepti sodelujejo vsi, ki imajo svoje "eko" recepte. Glavni pogoj za ustreznost recepta je, da je glavna sestavina živilo, ki bi ga drugače zavrgli, na primer: star kruh, prezrelo sadje, viški hrane pri kosilu.

Posebna komisija bo recepte ocenjevala na podlagi izvirnosti in inovativnosti, po preprostosti priprave in uporabi več različnih vrst "ponovno uporabljenih" sestavin. Najboljši trije recepti bodo prejeli praktične nagrade, nagrajenci bodo razglašeni na EKO dnevu 11. aprila, prav vsi recepti pa bodo objavljeni na spletni strani občine.

Javni natečaj Nikar v smeti -ampak v lonec sodi v sklop prizadevanj za zmanjšanje zavržene hrane med odpadki. Po ocenah Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, se zavrže kar tretjina vse hrane, ki jo pridelamo oziroma 1,3 milijarde ton letno. Prav iz gospodinjstva izhaja 42 % celotne svetovne odpadne hrane, kar v povprečju znaša 76 kg na prebivalca letno -v Sloveniji celo 82 kg. Ponovno moramo zgraditi spoštljiv in odgovoren odnos do hrane, kot so ga poznali naši dedje. Kupujmo, kuhajmo in jejmo premišljeno, ostanke hrane pa shranimo za kasnejšo uporabo, s tem pa tudi nekaj prihranimo.


Metka RupnikKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.04.2021
7°C / 21°C
sobota
24.04.2021
6°C / 21°C
nedelja
25.04.2021
6°C / 22°C